Potpredsjednica Vlade na potpisivanju ugovora o provedbi projekta pristupačnosti za osobe s invaliditetom u Vukovaru

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas u Vukovaru ugovore o dodjeli financijskih sredstava Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti za provedbu projekta pristupačnosti za osobe s invaliditetom s predstavnicima županija Krapinsko-zagorske i Ličko-senjske, gradova Pule, Ogulina, Nove Gradiške, Virovitice te Općine Nedelišće. Riječ je o projektu koji već četvrtu godinu zaredom provodi Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u cilju uklanjanja arhitektonskih barijera za osobe s invaliditetom, u ustanovama koje su prioritetno određene anketom provedenom među 100%-tnim hrvatskih ratnim vojnim invalidima I. skupine, te predstavnicima civilnih udruga osoba s invaliditetom.

Zahvaljujući na suradnji u provedbi projekta svim predstavnicima udruga osoba s invaliditetom potpredsjednica Kosor istaknula je kako će za provedbu projekta u ovoj godini Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti izdvojiti oko 1.200.000,00 kuna, napomenuvši kako je u protekle tri godine projekt već bio proveden na području 22 hrvatska grada. Potpredsjednica Kosor poručila je kako ovaj projekt ima velik značaj za osobe s invaliditetom u savladavanju svakodnevnih prepreka i predrasuda, te pozvala sva tijela lokalne uprave i samouprave, koja se dosad nisu prijavila, da se uključe u ovaj projekt.

Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je Hrvatski sabor prošli tjedan raificirao Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom UN-a, čime se Hrvatska svrstala među prvih 20 država koje su ratificirale ovaj dokument. Također je podsjetila kako je u proceduri donošenja u Hrvatskom saboru Zakon o pravobranitelju za osobe s invaliditetom, te kako je Vlada također prihvatila te uputila u proceduru Hrvatskog sabora Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine.



Pisane vijesti