Potpredsjednica Vlade na otvorenju novih prostora Centra za PSP u Bjelovaru

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Bjelovaru, u sklopu provedbe Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog ratnove prostorije Centra za psihosocijalnu pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Bjelovaru, u sklopu provedbe Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata, nove prostorije Centra za psihosocijalnu pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije. Otvorenju su nazočili župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, gradonačelnica Grada Bjelovara Đurđa Adlešić i predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Dubravko Svedrec.

Centar za psihosocijalnu pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije, prvotno Savjetovalište psihosocijalne pomoći stradalnicima Domovinskog rata, započeo je s radom u veljači 1996. godine, a 2005. godine Grad Bjelovar dodijelio je Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti novi prostor na korištenje, koji su zajedno uredili, dok je opremu osiguralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Tijekom 2005. godine Centar za psihosocijalnu pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije imao je oko 1800 intervencija u smislu pomoći hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Otvarajući nove prostorije Centra potpredsjednica Kosor istaknula je kako se na ovaj način pokazuje dobra suradnja Ministarstva s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Gradom Bjelovarom u pomoći hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Ističući kako je to primjer i drugim tijelima lokalne samouprave podsjetila je i na njihove obveze iz Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata u pogledu dodjele adekvatnih prostora za rad Centara za psihosocijalnu pomoć. Potpredsjednica Kosor naglasila je kako je novim Nacionalnim programom psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata kroz rad Centara za psihosocijalnu pomoć, koji su postali podružnice Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, omogućena 24-satna pomoć, no također je poručila kako briga za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji mora biti i obveza čitavog društva.

Obraćajući se nazočnim predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Bjelovarsko-bilogorske županije potpredsjednica Kosor rekla je kako će idućeg mjeseca započeti isplata duga braniteljima zbog neusklađivanja invalidnina iz 2001., a u travnju duga iz 2002., za što je u ovoj godini Ministarstvo osiguralo 141 milijun kuna. Također je rekla kako je iduće godine predviđena i konačna isplata svih dugovanja zbog neusklađivanja invalidnina isplatom duga iz 2003. godine. Uz to je napomenula kako će Ministarstvo u ovoj godini nabaviti 141 automobil za 100%-tne hrvatske ratne vojne invalide I. skupine koji to pravo po prvi put koriste od strane Ministarstva, kao i da je u ovoj godini za isplatu duga prema sudskim presudama 100%-tnih HRVI I. skupine osigurano 33 milijuna kuna.



Pisane vijesti