Potpredsjednica Vlade: Dopunsko osiguranje ostaje u sustavu HZZO-a po dosadašnjim cijenama

Dopunsko zdravstveno osiguranje ostaje u sustavu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje po dosadašnjim cijenama, ali više neće pokrivati lijekove, izjavila je danas potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, nakon razgovora o zdravstvenoj reformi s čelnicima sindikalnih središnjica.

ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Dopunsko zdravstveno osiguranje ostaje u sustavu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje po dosadašnjim cijenama, ali više neće pokrivati lijekove, izjavila je danas potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, nakon razgovora o zdravstvenoj reformi s čelnicima sindikalnih središnjica.

Dopunsko osiguranje i dalje će stajati po 80 kuna, odnosno 50 kuna za umirovljenike, a svi građani koji su dosad bili oslobođeni plaćanja participacije ostat će to i dalje, najavila je Kosor.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić koji je s voditeljem povjerenstva za izradu programa reforme Andrijom Hebrangom po drugi puta ovog tjedna sindikalcima predstavio reformu zdravstva, pojasnio je da će biti formirane dvije liste lijekova.

Na jednoj će biti jeftiniji, generički lijekovi, a na drugoj, skupljoj listi, originalni lijekovi.

Generički lijekovi bit će besplatni, a pokrivat će ih država kroz obvezno osiguranje, dok će originalne lijekove pokrivati privatno osiguranje, rekao je Ljubičić.

Sindikalci, koji su očekivali da će im na današnjem sastanku biti predočeni nacrti zakona o obveznom i dopunskom zdravstvenom osiguranju, rekli su da nemaju razloga biti "ni veseli niti tužni", jer nacrte zakona još nisu vidjeli, a obećano im je da će ih dobiti do kraja idućeg tjedna.

Po riječima čelnika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa, ako sa socijalnim partnerima bude postignut dogovor i ako javnost prihvati prijedloge, reforma bi trebala krenuti tijekom lipnja.

Reforma cjelokupnog zdravstvenog sustava, o kojoj bi trebala raspravljati javnost, udruge građana i pacijenata i svi zainteresirani, potrajat će desetak godina, ocijenio je Sever.

Veseli nas što su i danas predstavnici Vlade deklarativno obećali da će se reforma zdravstva provoditi transparentno, te da će biti uključena i struka, no krajem idućeg tjedna će se, ovisno o radnim tekstovima zakona, vidjeti što će sindikati učiniti, rekao je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.



Pisane vijesti