Premijer Sanader razgovarao s Martinom Schulzom

Hrvatski premijer Ivo Sanader u petak je u Zagrebu razgovarao s predsjednikom kluba zastupnika socijaldemokratske skupine u Europskom parlamentu Martinom Schulzom o procesu eurointegracija Hrvatske i stanju u regiji u sklopu planova hrvatske Vlade o intenziviranju kontakata sa svim frakcijama u EP.

ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u petak je u Zagrebu razgovarao s predsjednikom kluba zastupnika socijaldemokratske skupine u Europskom parlamentu Martinom Schulzom o procesu eurointegracija Hrvatske i stanju u regiji u sklopu planova hrvatske Vlade o intenziviranju kontakata sa svim frakcijama u EP.

"Zajedno s vodstvom Europske pučke stranke čiji je HDZ član, dogovoreno je intenziviranje suradnje s drugim najjačim klubom zastupnika u EP - onom socijaldemokratske stranke. Kao predsjednik Vlade smatram dobrim po Hrvatsku jačanje odnosa sa svim klubovima europskih zastupnika", rekao je Sanader u zajedničkoj izjavi za novinare nakon sastanka sa Schulzom.

Predsjednik hrvatske Vlade svom se sugovorniku zahvalio na tome što i njegov klub zastupnika u potpunosti podupire ulazak Hrvatske u EU i na najavi da će u toj potpori biti aktivni i u godinama koje slijede u kojima će Hrvatska pregovarati o članstvu u EU.

Sanader je prihvatio Schulzov poziv da u prvoj idućoj prigodi posjeti klub zastupnika socijaldemokratske stranke obratio im se i odgovorio na njihova pitanja i najavio kako će slične posjete upriličiti i u klubovima zastupnika liberala i zelenih u EP-u.

"Posjetom premijera Sanadera našem klubu potvrdit će se činjenica da EP uvjerljivom većinom podržava ulazak RH u EU u najkraćem mogućem roku", rekao je novinarima Martin Schulz.

On je razgovor s hrvatskim premijerom ocijenio vrlo plodnom i konstruktivnom razmjenom mišljenja tijekom koje se razgovaralo o preostalim preprekama u pregovorima o članstvu Hrvatske u EU i razvoju situacije u regiji.

"U ime svojeg kluba istaknuo sam ključnu ulogu koju bi Hrvatska mogla igrati u regiji osobito glede napretka koji je ostvarila u zaštiti prava manjina i njihovoj integraciji u društvo", rekao je Schulz.

Predsjednik socijaldemokratskog kluba euro zastupnika također je istaknuo napredak ostvaren unutar zemlje činjenicom da su vlast i oporba u Hrvatskoj uspjele nadvladati međusobne razlike na unutarnjopolitičkim pitanjima i postići politički kompromis i zajedničko stajalište glede europske tematike u sklopu "Koalicije za Europu".

Potvrdio je da je i u jučerašnjem razgovoru s predsjednikom SDP-a, koji je član socijaldemokratske stranke u EP-u, Ivicom Račanom, dobio potvrdu o jedinstvenosti stajališta glede procesa ulaska Hrvatske u punopravno članstvo u EU.

Predsjednika socijaldemokratske skupine u EP-u primit će i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.



Pisane vijesti