Potpredsjednica Vlade na otvorenju okruglog stola «Provedba mjera Nacionalne strategije za osobe s invaliditetom od 2003. do 2006. godine»

Potpredsjednica Vladministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosor sudjelovala je danas, u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom – 3. prosincna okruglom stolu «Provedba mjera Nacionalne strategije za osobe s invaliditetom od 2003. do 2006. godine», u organizaciji Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH i Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosor sudjelovala je danas, u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom – 3. prosinca, na okruglom stolu «Provedba mjera Nacionalne strategije za osobe s invaliditetom od 2003. do 2006. godine», u organizaciji Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti kao koordinatori provedbe mjera Nacionalne strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom od 2003. do 2006. godine, organiziraju ovaj skup čiji ciljevi su: izvijestiti o tijeku realizacije zadanih mjera, postignutim rezultatima, identificiranim problemima u provedbi, financijskim pokazateljima, načinu provedbe na lokalnoj razini, doprinosu suradnika u provedbi, posebice nevladinih organizacija, te postaviti prioritete djelovanja u budućem razdoblju.

Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor istaknula je kako Vlada Republike Hrvatske kontinuirano osigurava sredstva i programski djeluje u cilju provedbe mjera zadanih Nacionalnom strategijom jedinstvene politike za osobe s invaliditetom od 2003. do 2006. godine kako bi osigurala jednake mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom.

Podsjetila je kako je Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom pripremilo prijedlog Zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom i uputilo ga u proceduru, te i na taj način želi osigurati kvalitetniji život osobama s invaliditetom i sva prava koja osobama s invaliditetom pripadaju; 3. prosinca 2004. godine obilježilo je u Vukovaru Međunarodni dan osoba s invaliditetom te je tom prigodom potpisana i Povelja o realizaciji programa „Zajedno za pristupačnu Hrvatsku“;

Osvrnuvši se na aktivnosti Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti usmjerene prema osobama s invaliditetom rekla je kako se s predstavnicima devet hrvatskih gradova: Belog Manastira, Belišća, Donjeg Miholjca, Đurđevca, Novske, Slatine, Valpova, Virovitice i Vukovara, potpisani ugovori o suradnji na projektima rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom za čiju realizaciju je u tijeku 2004. godine Ministarstvo izdvojilo 1.434.958,98 kuna, a tijekom 2005. godine u istu svrhu osigurana su sredstva u iznosu od 1.499.969,40 kuna za gradove Pakrac, Vinkovce, Sisak, Split, Slavonski Brod, Zadar, Dubrovnik i Osijek. Rekla je kako je riječ o projektu u čiju su provedbu kroz posebno Povjerenstvo za projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom, a na temelju provedene ankete o dobivanju podataka o prioritetima prilagodbe u pojedinim gradovima, po prvi puta u Hrvatskoj bili uključeni predstavnici hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, ali i civilnih udruga osoba s invaliditetom. Potpredsjednica Kosor istaknula je kako su od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti osnovana Savjetovališta za djecu, mladež, brak i obitelj u kojima su organizirani programe za roditelje djece s teškoćama, djecu s teškoćama i odrasle osobe s invaliditetom. Ova savjetovališta prerastaju u Obiteljske centre u kojima će svaka obitelj moći potražiti i dobiti pomoć kakva joj je u određenom razdoblju života potrebna, a do kraja 2007. godine Obiteljski centri djelovat će u svakoj županiji na području Republike Hrvatske.

S ciljem podizanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji u lokalnoj zajednici Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti je podržalo i niz projekata vezanih za afirmaciju prava i unapređivanje politike za osobe s invaliditetom: zapošljavanje (Edukacija i savjetovanje za zapošljavanje i samozapošljavanje gluhih žena); obrazovanje (Program pomoći obitelji slijepih osnovaca i srednjoškolaca za koji je izdvojeno 500.000,00 kuna); kvalitetno provođenje slobodnog vremena kroz sportske i rekreacijske sadržaje za djecu s teškoćama u razvoju, mlade i odrasle osobe s invaliditetom (financiranjem projekata udruga iz dijela prihoda od igara na sreću izdvojeno je 8.115.624,89 kuna za projekte nevladinih udruga). U suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom započeti su projekti «Psihosocijalne podrške djeci koja skrbe o roditeljima s invaliditetom» i «Razvojni integracijski program rane intervencije djece s neurorizikom i rana intervencija u obitelji».

Podsjetila je i na aktivnosti drugih ministarstava usmjerene prema osobama s invaliditetom. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi u proteklom razdoblju intenzivno je radilo na smanjivanju broja smještenih korisnika u domovima i povećanju broja korisnika koji koriste usluge dnevnog boravka, pomoći i njege u kući, skrbi u obitelji, samostalnog stanovanja te drugih izvaninstitucijskih oblika skrbi; provođene su intenzivne edukacije zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi s ciljem poboljšanja pružanja usluga korisnicima. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa izradilo je pedagoški standard za predškolski odgoj koji uključuje djecu s teškoćama u razvoju i uspostavilo sustav praćenja djece s teškoćama u obrazovnim ustanovama. Zavod za školstvo Republike Hrvatske kontinuirano radi na prilagodbi planova i programa rada s djecom s teškoćama u razvoju integriranoj u redovni sustav obrazovanja; osuvremenjivanju i donošenju redovnih nastavnih planova i programa koji će omogućiti isticanje sposobnosti učenika s teškoćama u razvoju; poticanju razvoja mobilnih službi podrške za djecu s teškoćama integriranu u redovni sustav obrazovanja; redovitoj edukaciji prosvjetnih djelatnika za rad s djecom s teškoćama. Ministarstvo kulture kontinuirano radi na uklanjanju arhitektonskih barijera i uvođenju elemenata informacijske podrške za gluhe i slijepe osobe. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva donijelo novi Zakon o gradnji u kojem su učinjeni bitni pomaci za osobe s invaliditetom i uvedena obveza za gradnju javnih i poslovnih građevina koje moraju biti projektirane i izgrađene tako da je osobama smanjene pokretljivosti osiguran nesmetan pristup, kretanje, boravak i rad. Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka kontinuirano radi na obilježavanju hotelskih soba i drugih prostorija reljefnim simbolima i zvučnim uređajima za osobe s oštećenjima vida, informacijskim porukama za gluhe osobe, pristupačnosti i prilagodbi unutrašnjosti objekata i pristupačnosti ostalim turističkim sadržajima, novosagrađeni brodovi opremljeni su sanitarnim prostorima, a veći brodovi i liftovima za osobe s invaliditetom, zračne luke namijenjene za redoviti i charter prijevoz posjeduju infrastrukturu koja omogućava kretanje putnika sa smanjenom pokretljivošću bez većih poteškoća. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva donijelo je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.



Pisane vijesti