Otvorena nova zgrada Agronomskog fakulteta, Sanader održao predavanje o ulasku u EU

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvorio je danas novi paviljon Agronomskog fakulteta i održao predavanje o ulasku Hrvatske u Europsku uniju profesorima i studentima tog fakulteta, brojnim gostima i uzvanicima.

ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvorio je danas novi paviljon Agronomskog fakulteta i održao predavanje o ulasku Hrvatske u Europsku uniju profesorima i studentima tog fakulteta, brojnim gostima i uzvanicima.

Premijer Sanader je naglasio da je globalizacijski proces izazov i šansa za Hrvatsku u kojem je teško biti konkurentan, ali da to nije razlog za odustajanje. Na njega treba odgovoriti znanjem, jer nismo gospodarski moćna zemlja i zato su i povećana proračunska sredstva za znanost. Moramo stvoriti uvjete za ravnopravno nošenje s drugima, ali uz zadržavanje razine stečenih socijalnih standarda, rekao je Sanader.

Potrebno je restrukturirati gospodarstvo osobito poljoprivredu, a Agronomski fakultet ima značajan potencijal i treba imati značajnu ulogu u osuvremenjavanju poljoprivrede, rekao je premijer. Najavio je da uskoro započinje proces "screeninga" hrvatske poljoprivrede te pozvao agronomske stručnjake da se aktivno uključe u procespripremanja najbolje pregovaračke pozicije kako bi Hrvatska dobila što dulja prijelazna razdoblja, a poljoprivreda što spremnije ušla u EU.

Najavio je održavanje nacionalne konferencija 12. prosinca na Zagrebačkom velesajmu o gospodarstvu utemeljenom na znanju. Na konferenciji će sudjelovati visoki gosti iz Irske, Estonije i Slovačke.

U svečanom ozračju otvaranja nove zgrade Agronomskog fakulteta premijer je obećao da će se osobno založiti kako bi se Fakultetu vratila zemlja u Šašinovečkom lugu.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac istaknuo je da je Agronomski fakultet sa 60 znanstvenih projekata i 60-ak znanstvenih novaka ima najveći broj tehnoloških projekata u Hrvatskoj s ciljem da stvori vlastit "know-how". Posebno je naglasio povećanje proračunskih sredstava za znanost od čak 42 posto za iduću godinu u odnosu na prosinac 2003.

Dekanica Agronomskog fakulteta Jasmina Havranek govoreći o ulozi fakulteta u obrazovanju mladih stručnjaka spomenula je kako su čak tri ministra iz Sanaderove Vlade bili njegovi studenti - Petar Čobanković, Božidar Kalmeta i Damir Polančec.

Prigodnim riječima nazočnima se obratio i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković također naglašavajući važnost podizanja razine konkurentnosti hrvatske poljoprivrede u čemu i Agronomski fakultet treba imati aktivnu ulogu.



Pisane vijesti