Potpredsjednica Vlade na otvorenju Savjetovališta za djecu, mladež, brak i obitelj u Krapini

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Krapini Savjetovalište za djecu, mladež, brak i obitelj. Savjetovalište u Krapini osnovano je temeljem Ugovora o osnivanju Savjetovališta za djecu, mladež, brak i obitelj pri Centru za socijalnu skrb Krapina osnivači su Ministarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnostKrapinsko-zagorska županija i Grad Krapina.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Krapini Savjetovalište za djecu, mladež, brak i obitelj. Savjetovalište u Krapini osnovano je temeljem Ugovora o osnivanju Savjetovališta za djecu, mladež, brak i obitelj pri Centru za socijalnu skrb Krapina, a osnivači su Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Krapinsko-zagorska županija i Grad Krapina. Za potrebe osnivanja i početak rada Savjetovališta Ministarstvo je u 2005. godini osiguralo 220.000,00 kuna, Županija 50.000,00 kuna, a Grad Krapina potreban prostor i njegovo uređenje. Ministarstvo je Ugovorom o osnivanju preuzelo i obvezu daljnjeg financiranja rada Savjetovališta u iznosu od 50% programskih potreba, a drugu polovinu, preuzeli su Županija i Grad. Program rada uključivat će savjetovanje o problemima braka i obitelji, odgoja djece, posvojenja, uzdržavanja, podizanje kvalitete života djece, mladeži i obitelji i odraslih osoba s invaliditetom, poticanje tolerancije i nenasilnog rješavanja sukoba među djecom, mladeži i članovima obitelji, poticanje i provedba programskih aktivnosti namijenjenih edukaciji i promidžbi obiteljskih vrijednosti, razvoj i unaprjeđenje izvaninstitucijskih oblika potpore oblika potpore obitelji, djeci, mladeži i drugim socijalno osjetljivim skupinama stanovništva.

Otvarajući Savjetovalište potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo načinom suradnje Ministarstva, Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine pri otvaranju i ovog Savjetovalište te izrazila nadu kako će ovakva savjetovališta do kraja mandatnog razdoblja biti otvorena u svim županijskim središtima. Naglasila je kako su do danas s radom započela savjetovališta u Splitu, Dubrovniku, Karlovcu, Vinkovcima i Šibeniku, potpisan je Ugovor o osnivanju Savjetovališta za djecu, mladež, brak i obitelj u Koprivnici, a započete su aktivnosti za osnivanje savjetovališta u Sisku, Osijeku i Virovitici. Poručila je kako je osnovna svrha ovakvih savjetovališta da se na konkretan način rješavaju konkretni problemi u obitelji, posebice obitelji suočenih s problemima ovisnosti, ali i obitelji s djecom s posebnim potrebama.

Potpredsjednica Kosor istaknula je i kako je u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti upravo dovršen Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, koji bi se idućeg tjedna trebao naći na sjednici Vlade, i koji će vrlo jasno i precizno definirati što i tko u trenutku nasilja u obitelji mora činiti, a sukladan je Nacionalnoj strategiji borbe protiv nasilja u obitelji od 2005. do 2007.

Po otvorenju Savjetovališta potpredsjednica Kosor obišla je u Galeriji Grada Krapine prigodni izložbeni postav «Tjedan kajkavske kulture» - «40. let kajkavske popevke u Krapini».



Pisane vijesti