Potpredsjednica Vlade na otvorenju SOS telefona za žene žrtve nasilja

Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor izrazila je uvjerenje da će se i kroz ovaj projekt dobiti realna slika poteškoća s kojima se susreću žene s invaliditetom žrtve nasilja.

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosor, u povodu Međunarodnog dana obitelji, pustila je danas u rad, kao pokroviteljica projekta, SOS telefon za žene žrtve nasilja (01-4829-394), u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Republike Hrvatske.

Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor izrazila je uvjerenje da će se i kroz ovaj projekt dobiti realna slika poteškoća s kojima se susreću žene s invaliditetom žrtve nasilja. Zahvaljujući na suradnji Zajednici saveza osoba s invaliditetom i Mreži žena s invaliditetom, rekla je kako je ovaj projekt i dio provedbe Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje, koja se posebice intenzivira u određenim datumima važnim za obitelj, kakav je Međunarodni dan obitelji. Napomenuvši kako je ovo prigoda da se u Kampanju uključe i predstavnici osoba s invaliditetom, podsjetila je kako su se u nju dosad uključili predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, predsjednici sudova u Republici Hrvatskoj te hrvatski nogometaši. Potpredsjednica Kosor stavila je tim povodom bedževe sa sloganom «Za nasilje nema opravdanja» muškarcima iz udruga osoba s invaliditetom te ih na taj način uključila u Kampanju Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje.

Potpredsjednica Kosor također je podsjetila kako je osobno, u ožujku ove godine u sjedištu UN-a u New Yorku potpisala Konvencija o pravima osoba s invaliditetom UN-a, te rekla da se sada intenzivno radi na pripremi za njezinu ratifikaciju. Podsjetila je pritom da je hrvatska Vlada 9. svibnja ove godine prihvatila i uputila u proceduru Hrvatskom saboru Prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije, izrazivši uvjerenje kako će Hrvatska biti među prvih 20 zemalja koje će Konvenciju ratificirati. Također je podsjetila kako se u proceduri Hrvatskog sabora nalazi i Prijedlog Zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom, koji bi također treba biti uskoro usvojen.

Skup je otvorio Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom, koji je dao i kratki prikaz zašto je i kako nastala Mreža žena s invaliditetom. Potom je prikazan i kratak osvrt nasilja nad ženama s invaliditetom prema djelu Slavka Kolara «Svoga tijela gospodar». Nazočnima se obratila i Manda Knežević, članica Inicijativnog odbora za osnivanje Mreže i uvođenje SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja.



Pisane vijesti