Potpredsjednica Vlade na otvorenju XI. Hrvatskog simpozija osoba s invaliditetom

Potpredsjednica Vladministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosor otvorila je danas u Hrvatskom olimpijskom centru «Bjelolasica» XI. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom, u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosor otvorila je danas u Hrvatskom olimpijskom centru «Bjelolasica» XI. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom, u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.
Istaknuvši kako se i ovim simpozijem daje potpora Nacrtu Konvencije o pravima osoba s invaliditetom UN-a, kao temeljnog dokumenta koji promiče poštivanje ljudskih prava osoba s invaliditetom, potpredsjednica Kosor rekla je kako hrvatska Vlada stalno pokazuje razumijevanje za potrebe osoba s invaliditetom. U tom smislu napomenula je kako je potrebno nastaviti sa senzibiliziranjem i šire javnosti za ovu problematiku. Potpredsjednica Kosor podsjetila je na projekte namijenjene osobama s invaliditetom koji su pokrenuti u protekle dvije i pol godine – od projekta pristupačnosti dosad pokrenutog u 25 gradova s ukupno uloženih oko 4 milijuna kuna, pilot projekta osobnog asistenta za 78 osoba s najtežom vrstom i stupanjem invaliditeta za što je u ovoj godini uloženo oko 3,5 milijuna kuna, prevođenja udžbenika za slijepu i slabovidnu djecu za što je uloženo 500 tisuća kuna, projekta edukacije gluhonijemih žena do savjetovanja kroz Savjetovališta za djecu, mladež, brak i obitelj. Potpredsjednica Kosor rekla je kako je završen i Nacrt Zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom, preveden je Nacrt Konvencije o pravima osoba s invaliditetom UN-a, te je osnovana Radna skupina za izradu nove Nacionalne jedinstvene politike za osobe s invaliditetom.




Pisane vijesti