Potpredsjednica Vlade na polaganju temeljnog kamena kampusa Sveučilista u Mostaru

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor postavila je danas u Mostaru, u ime Vlade Republike Hrvatske i kao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadertemeljni kamen na mjestu izgradnje budućeg kampusa Sveučilišta u Mostaru i time označila početak radova na njegovoj izgradnji.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor postavila je danas u Mostaru, u ime Vlade Republike Hrvatske i kao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera, temeljni kamen na mjestu izgradnje budućeg kampusa Sveučilišta u Mostaru i time označila početak radova na njegovoj izgradnji.

Riječ je prvom dijelu projekta koji Vlada Republike Hrvatske financira temeljem Odluke o programu financiranja kapitalnih ulaganja u kampus Sveučilišta u Mostaru donesenog na sjednici 17. svibnja 2006. godine u ukupnom iznosu od 360 milijuna kuna. Vrijednost investicije prvog dijela projekta iznosi oko 230 milijuna kuna, a realizacija drugog dijela ulaganja u razvoj Sveučilišta u Mostaru u započet će do kraja 2007. godine. Prethodnu potporu razvoju Sveučilišta u Mostaru, jedinom sveučilištu u Bosni i Hercegovini koje izvodi nastavu na hrvatskom jeziku, dali su Rektorski zbor Republike Hrvatske, Savjet za financiranje znanstvene djelatnosti i visokog obrazovanja te Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje Republike Hrvatske. U sastavu Sveučilišta u Mostaru djeluje osam fakulteta, jedna umjetnička akademija i jedna visoka škola. U akademskoj godini 2005./2006. Sveučilište u Mostaru započelo je s provedbom nastavih programa usuglašenih s odredbama Bolonjskog procesa. Na Sveučilištu u Mostaru studira približno 13.000 studenta svih kategorija, a 865 nastavnika, suradnika i ostalog osoblja sudjelovalo je u realizaciji nastavnog procesa u akademskoj godini 2005./2006.

Pozdravljajući nazočne i prenoseći pozdrave predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera potpredsjednica Kosor istaknula je kako će realizacija ovih projekata pomoći hrvatske Vlade Sveučilištu u Mostaru značiti doprinos znanosti ali i opstojnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Napomenula je kako je pomoć Hrvatima u Bosni i Hercegovini jedna od stalnih obveza Republike Hrvatske, istaknuvši kako se ona i odvija u više područja. Podsjetila je pritom da je između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine dosada sklopljen te se provodi sporazum o reguliranja prava ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih, zatočenih i nestalih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Također je rekla kako je hrvatska Vlada u 2006. godini financirala kulturne, zdravstvene i obrazovne projekte udruga Hrvata iz Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu od 26 milijuna kuna, napomenuvši kako će se ovakva vrsta potpore nastaviti i u 2007. godini.

Potpredsjednica Kosor zahvalila je na suradnji i pomoći u realizaciji ovih projekata Rektorskom zboru Republike Hrvatske, Savjetu za financiranje znanstvene djelatnosti i visokog obrazovanja te Nacionalnom vijeću za visoko obrazovanje Republike Hrvatske.

Potpredsjednica Kosor nazočila je potom svečanoj sjednici Senata Sveučilišta u Mostaru na kojoj je pozdravila nazočne.

Službenom posjetu nazočni su bili i ministar financija Ivan Šuker, te ministar znanosti, obrazovanja i športa prof. dr. sc. Dragan Primorac.



Pisane vijesti