Potpredsjednica Vlade na otvorenju Dnevnog boravka za starije osobe u Cavtatu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Cavtatu Dnevni boravak za starije osobe u okviru provedbe programa međugeneracijske solidarnosti „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“ Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti. Dnevni boravak za starije osobe nalazi se u prostorijama obiteljske kuće u Cavtatu, koju je obitelj Burlović oporukom 1918. godine ostavila u nasljeđe za skrb o djeci i starijim osobama Družbi sestara Kćeri Milosrđa Trećeg reda sestra Sv. Franjkoja će biti i provoditelj programa.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Cavtatu Dnevni boravak za starije osobe u okviru provedbe programa međugeneracijske solidarnosti „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“ Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Dnevni boravak za starije osobe nalazi se u prostorijama obiteljske kuće u Cavtatu, koju je obitelj Burlović oporukom 1918. godine ostavila u nasljeđe za skrb o djeci i starijim osobama Družbi sestara Kćeri Milosrđa Trećeg reda sestra Sv. Franje, koja će biti i provoditelj programa. Ovaj objekt uvršten je i u Registar nepokretnih kulturnih dobara i predstavlja vrijedan primjerak barokne intervencije u povijesnom tkivu Cavtata. Na zamolbu Dubrovačko-neretvanske županije da se navedeni objekt zaštiti od propadanja, a prostor prilagodi namjeni, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti je Ugovorom o suradnji prihvatilo sufinanciranje adaptacije i uređenja objekta. Uz Ministarstvo, u sufinanciranje su se uključili Dubrovačko-neretvanska županija, Općina Konavle te Družba sestara Kćeri Milosrđa TRS Sv. Franje.

Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor rekla je kako je ovo četrnaesti Dnevni boravak za starije osobe otvoren od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Programom „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“ obuhvaćeno je na području Općine Konavle, Cavtata i okolnih naselja oko 100 starijih osoba. Prioritetni korisnici programa su starije osobe članovi samačkih staračkih domaćinstava, osobe niskog socio-ekonomskog statusa, osobe teže narušenog zdravstvenog stanja i osobe koje nisu obuhvaćene postojećim oblicima skrbi o starijima. Potpredsjednica Kosor rekla je kako je na provedbi programa zaposleno 9 osoba koje korisnicima pružaju usluge iz programa neposredno u njihovim kućanstvima i u prostorijama Dnevnog boravka. Također je rekla kako Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti trenutno provodi 41 program međugeneracijske solidarnosti «Dnevni boravak i pomoć u kući za starije osobe» i «Pomoć u kući za starije osobe» na području 20 županija. Napomenula je kako je ugovorenim programima međugeneracijske solidarnosti „Dnevni boravak i pomoć u kući za starije osobe“ i „Pomoć u kući za starije osobe“ trenutno obuhvaćeno gotovo 8.000 starijih osoba, a na njihovoj provedbi zaposleno je ukupno 505 osoba, među kojima je najviše žena srednje životne dobi, koje su i najteže zapošljiva skupina. Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je Ministarstvo, osim programa međugeneracijske solidarnosti Dnevnih boravaka za starije osobe i pomoći u kući starijim osobama, pokrenulo i programe volontiranja mladih za stare, a podsjetila je kako je u mandatu ove Vlade započeo i povrat duga umirovljenicima, što jasno govori o stalnoj skrbi Vlade za osobe starije životne dobi.

Nazočne su pozdravili i časna sestra Slavica Vicić, načelnik Općine Konavle Luka Korda, županica Dubrovačko-neretvanske županije Mira Buconić, a Dnevni boravak je blagosovio biskup dubrovački mons. Želimir Puljić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor potpisala je potom, u ime Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, sa županicom Dubrovačko-neretvanske županije Mirom Buconić Ugovor o provedbi programa „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“ za 2007. godinu.



Pisane vijesti