Potpredsjednik Polančec: Poljoprivredni izvoz prvi put veći od milijarde dolara

Izvoz hrvatske poljoprivrede prošle je godine prvi put bio veći od milijarde dolara, odnosno iznosio milijardu i 61 milijun dolara, a za državne je potpore u poljoprivredi, uključujući plavi dizel, izdvojeno 2,8 milijardi kuna, kazao je danas u Opatiji potpredsjednik Vlade Damir Polančec na početku 42. Hrvatskog i 2. Međunarodnog simpozija agronoma.

OPATIJA, 13. veljače 2007. (Hina) - Izvoz hrvatske poljoprivrede prošle je godine prvi put bio veći od milijarde dolara, odnosno iznosio milijardu i 61 milijun dolara, a za državne je potpore u poljoprivredi, uključujući plavi dizel, izdvojeno 2,8 milijardi kuna, kazao je danas u Opatiji potpredsjednik Vlade Damir Polančec na početku 42. Hrvatskog i 2. Međunarodnog simpozija agronoma.

Polančec je naveo da je u prošloj godini pokrivenost uvoza izvozom u poljoprivredi bila 65 posto, dok je prije tri godine bila manja od 50 posto, a očekuje se da će u 2007. iznositi od 70 do 75 posto. Dodao je da će državne potpore u 2007. biti za oko 80 posto veće nego u 2000.

Na simpoziju agronoma sudjeluje više stotina stručnjaka i znanstvenika iz 21 zemlje koji će do 16. veljače predstaviti 325 znanstvenih radova s rezultatima najnovijih istraživanja u poljoprivrednoj proizvodnji.

Govoreći o konkurentnosti nacionalne poljoprivrede, Polančec je kazao da su mnogi programi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarenja usmjereni upravo na povećanje konkurentnosti.

Tome bi, među ostalima, trebali doprinijeti operativni programi razvoja govedarstva, poticanja trajnih nasada, svinjogojstva, povrtlarstva te za razvoj brenda kulena. Veća konkurentnost očekuje se i nakon provedbe nacionalnog projekta navodnjavanja. Proizvodnja tržnog mlijeka u posljednje tri godine povećana je za 20 posto, a u istom su razdoblju trajni nasadi povećani za 12.000 hektara.

Politički ciljevi ove Vlade su punopravno članstvi u EU i NATO-u, a gospodarski su ciljevi nadprosječan gospodarski rast i smanjenje nazaposlenosti, rekao je Polančec dodajući da na stopu gospodarskog rasta mogu znatno utjecati poljoprivreda i prehrambena industrija.

Cilj je da poljoprivreda i prehrambena industrija sa sadašnjih 6,5 posto u BDP-u, povećaju svoj udjel u BDP-u na oko 10 posto.

Polančec je ocijenio da svi operativni programi i državne potpore neće biti dovoljni za pravi iskorak i konkurentnost domaće poljoprivrede ako se ne riješi problem usitnjenosti posjeda.

Prosječan posjed sada je površine od 1,9 hektara i to treba promijeniti, kazao je Polančec te istaknuo da je pripremljen program kojim će biti napravljen iskorak u okrupnjavanju poljoprivrednog zemljišta i povećenju obrađenih površina da će za taj projekt trebati puno novca.

Skup je nastavljen izlaganjima o razvoju održive poljoprivrede, o hrvatskom selu, o aktualnostima iz hrvatske i europske poljoprivrede.



Pisane vijesti