Potpredsjednica Vlade na potpisivanju ugovora o korištenju novčanih potpora Mjere VI Programa osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas s vlasnicima šest tvrtki Ugovore o korištenju novčanih potpora pojedinačnim projektima u okviru Mjere VI Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas s vlasnicima šest tvrtki Ugovore o korištenju novčanih potpora pojedinačnim projektima u okviru Mjere VI Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja. Mjera VI - potpore pojedinačnim projektima u pojedinačnom iznosu od 100.000,00 kuna, usmjerena je poticanju obrtnika i malih poduzetnika koji žele proširiti djelatnost zapošljavanjem najmanje tri osobe iz ciljne skupine Programa (nezaposlenih hrvatskih branitelja ili djece poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja) na rok od najmanje dvije godine. Za potporu su se, temeljem raspisanog javnog poziva u lipnju ove godine, mogli kandidirati obrti i mala trgovačka društva do 50 zaposlenih u 100% privatnom vlasništvu državljana Republike Hrvatske, čije je sjedište na području Republike Hrvatske i koji namjeravaju proširiti postojeću djelatnost zapošljavanjem najmanje troje nezaposlenih hrvatskih branitelja ili djece poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja. Odluke o dodjeli potpora za dva obrta i četiri trgovačka društva s kojima je potpredsjednica Kosor danas potpisala ugovore („MĐ Commerce“ d.o.o. iz Sinja, „Uzgoj gljiva Štefanović“ iz Nove Gradiške, „Izgradnja“ iz Cernika, „Inge“ d.o.o. iz Zagreba, „Gradec“ d.o.o. iz Križevaca i „Alfa koža“ d.o.o. iz Ruščice) donio je Stručni tim na temelju procjene održivosti poslovnog plana, što ujedno znači i dugotrajnije zapošljavanje hrvatskih branitelja, te moguće otvaranje novih radnih mjesta. Kriterijima za realizaciju dana je prednost projektima na otocima, područjima od posebnog državnog interesa i područjima s visokom stopom nezaposlenosti, primarnim i sekundarnim oblicima djelatnosti, te podnositeljima koji su ujedno i osobe iz ciljne skupine.

Pozdravljajući nazočne poduzetnike potpredsjednica Kosor dala im je svoju punu potporu, posebice što u svom radu zapošljavaju hrvatske branitelje. Pritom je istaknula kako se potpisivanjem i ovih ugovora za korištenje financijskih potpora u sklopu kvalitetnih poduzetničkih programa pokazuje da Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece ili djece poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja ima prioritetno mjesto u programu ove Vlade, napomenuvši kako je zahvaljujući tom Programu zaposleno preko 4000 hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja. Također je napomenula kako su, zbog pokazane uspješnosti, sredstva za provedbu svih mjera Programa u 2006. godini povećana za 5 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu, te sada iznose ukupno 35 milijuna kuna. Posebno se osvrnula i na uspjehe u razvoju braniteljskog zadrugarstva, podsjetivši kako je Ministarstvo u prošloj godini financijski poduprlo rad 18 braniteljskih zadruga, a u ovoj će financijski poduprijeti rad ukupno njih 33. Napomenuvši kako će Ministarstvo svim korisnicima Programa i dalje nastaviti pružati potporu, jer se kroz njih ostvaruje i sama ideja o vraćanju dostojanstva hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, svima nazočnima zaželjela je puno uspjeha u daljnjem radu.



Pisane vijesti