Potpredsjednica Vlade na potpisivanju ugovora o korištenju potpora za zapošljavanje hrvatskih branitelja

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas ugovore o korištenju financijskih potpora u svrhu samozapošljavanja s 20 hrvatskih branitelja i ugovor o korištenju financijske potpore pojedinačnom poslovnom projektu s jednom tvrtkom koja će zapošljavati hrvatske branitelje. Navedene potpore Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dodijeljene su u sklopu provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako je u ovoj godini to treće potpisivanje o korištenju potpora u svrhu samozapošljavanja u pojedinačnom iznosu od 20 tisuća kuna i drugo potpisivanje ugovora o korištenju potpora pojedinačnim poslovnim projektima u pojedinačnom iznosu od 100 tisuća kuna. Napomenula je pritom kako je temeljem prvog ovogodišnjeg raspisanog natječaja financijske potpore za samozapošljavanje dobilo 196 korisnika, temeljem drugog natječaja 125 korisnika, a temeljem trećeg natječaja 52 korisnika od kojih su s prvih 20 danas javno potpisani ugovori. Također je rekla kako je za provedbu ove mjere Ministarstvo u 2007. godini utrošilo 7 milijuna i 480 tisuća kuna, a od početka mandata potpore za samozapošljavanje dobilo je 3.178 hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih branitelja.

Potpredsjednica Kosor napomenula je kako je financijske potpore pojedinačnim poslovnim projektima u ovom mandatu dobilo 50 tvrtki, čime je osigurano zapošljavanje najmanje 150 hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih branitelja, a za provedbu ove mjere Ministarstvo je utrošilo 5 milijuna kuna.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je posebno uspješne rezultate pokazala mjera poticanja braniteljskog zadrugarstva, podsjetivši kako je dosad osnovano 227 zadruga branitelja, a Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u ovoj je godini dodijelilo financijske potpore u pojedinačnom iznosu od 150 tisuća kuna za čak 71 zadrugu branitelja.

Napomenuvši kako je za provedbu Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u ovoj godini utrošeno 40 milijuna kuna, a u ovom mandatnom razdoblju oko 130 milijuna kuna, potpredsjednica Kosor rekla je kako je Vlada donijela Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i za naredno četverogodišnje razdoblje, te u proračunskim projekcijama osigurala financijska sredstva za njegovu provedbu.



Pisane vijesti