Potpredsjednica Vlade na potpisivanju ugovora o provedbi programa međugeneracijske solidarnosti

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas ugovore o suradnji Ministarstva u provedbi programa međugeneracijske solidarnosti „Pomoći u kući starijim osobama“ s gradonačelnikom Pleternice Franjom Lucićem i gradonačelnikom Novog Vinodolskog Olegom Butkovićem, te ugovor o suradnji Ministarstva u provedbi programa „Unaprjeđenja skrbi o terminalno bolesnim i umirućim osobama i članovima njihovih obitelji – unaprjeđenja palijativne skrbi“ s predsjednicom Hrvatske udruge prijatelja hospicija Gordanom Špoljar.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas ugovore o suradnji Ministarstva u provedbi programa međugeneracijske solidarnosti „Pomoći u kući starijim osobama“ s gradonačelnikom Pleternice Franjom Lucićem i gradonačelnikom Novog Vinodolskog Olegom Butkovićem, te ugovor o suradnji Ministarstva u provedbi programa „Unaprjeđenja skrbi o terminalno bolesnim i umirućim osobama i članovima njihovih obitelji – unaprjeđenja palijativne skrbi“ s predsjednicom Hrvatske udruge prijatelja hospicija Gordanom Špoljar.
Za provedbu programa međugeneracijske solidarnosti u 2006. godini Ministarstvo je osiguralo za Grad Pleternicu financijska sredstva u iznosu od ukupno 185.400,00 kuna, a za Grad Novi Vinodolski financijska sredstva u iznosu od ukupno 133.900,00 kuna. Programima će biti obuhvaćeno ukupno 300 korisnika starijih od 65 godina, i to 200 korisnika s područja Grada Pleternice i pripadajućih naselja i 100 korisnika s područja Grada Novog Vinodolskog i pripadajućih naselja. Na provedbi programa bit će zaposleno ukupno 19 osoba (12 djelatnika u Gradu Pleternici i 7 djelatnika u Gradu Novom Vinodolskom) koji će korisnicima pružati usluge iz programa neposredno u njihovim kućanstvima.
Izražavajući zadovoljstvo potpisivanjem novih ugovora o suradnji potpredsjednica Kosor rekla je kako se provedbom i ovih programa međugeneracijske solidarnosti pokazuje čvrsto opredjeljenje Vlade u skrbi za stare i nemoćne. Istaknula je kako s dva novopotpisana programa Ministarstvo trenutno provodi ukupno 41 program „Pomoć u kući starijim osobama“ i „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“, u provedbi kojih je zaposleno 479 djelatnika, te najavila skoro otvaranje Dnevnih boravaka za starije osobe u Koprivnici i Cavtatu.
Svrha provedbe programa „Unaprjeđenja skrbi o terminalno bolesnim i umirućim osobama te članovima njihovih obitelji – unaprjeđenja palijativne skrbi“ je unaprjeđenje postojećih oblika palijativne skrbi, a korisnici ovog programa su 176 osoba oboljelih od neizlječivih bolesti (terminalno bolesnih i umirućih osoba) te članovi obitelji tih osoba. Za provedbu programa u 2006. godini Ministarstvo je osiguralo financijska sredstva u iznosu od ukupno 114.900,00 kuna.




Pisane vijesti