Predsjednik Vlade u Vukovaru na Konferenciji s međunarodnim sudjelovanjem «Poljoprivreda u Hrvatskoj 2010.»

Dvodnevna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem "Poljoprivreda u Hrvatskoj 2010." počela je danas u Vukovaru, a otvorio ju je predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

VUKOVAR, 25. listopada 2006. (Hina) - Dvodnevna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem "Poljoprivreda u Hrvatskoj 2010." počela je danas u Vukovaru, a otvorio ju je predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

Vlada će slijediti sve ono što na vukovarskoj konferenciji bude dogovoreno kako bi hrvatski poljoprivredni proizvođači bili što konkurentniji u europskom okružju, rekao je Sanader otvarajući konferenciju na kojoj su se u vukovarskom hotelu "Lav" okupili predstavnici proizvođača i poljoprivredno-prehrambenog sektora, zakonodavne i izvršne vlasti, Europske komisije i pojedinih zemalja članica EU, domaći i inozemni stručnjaci, te mediji.

"Uvjeren sam da će hrvatski poljoprivrednici biti ona snaga koja će, nakon što uspješno završimo pregovore i priključimo se EU, biti među najvećim euroentuzijastima, kao što su to bili, primjerice, poljoprivrednici u Poljskoj nakon što je njihova zemlja ušla u EU", rekao je Sanader dodajući kako Hrvatska želi aktivno sudjelovati u globalizacijskim procesima.

"Deklarirali se mi kao prijatelji ili neprijatelji, kao pobornici ili protivnici globalizacijskih procesa, od njih pobjeći ne možemo", zaključio je dodajući kako je u Hrvatskoj nužno raditi na stvaranju infrastrukture kao preduvjeta cjelokupnog razvitka.

Kao projekte koji u Vukovarsko-srijemskoj županiji idu u tom smjeru, naveo je za iduću godinu početak izgradnje brzih cesta kojima će se s autocestom Zagreb-Lipovac prometno povezati Vukovar i Ilok te vraćanje Vinkovcima prijeratnog statusa jednog od najznačajnijih europskih željezničkih čvorišta.

Također je naveo da u vukovarskoj poduzetničkoj zoni Priljevo, čija je izgradnja počela prije oko četiri mjeseca, već popunjeno 14 od 16 parcela.

"Ako to nije znak i simbol oporavka i novog života u Vukovaru, onda što je", zapitao je te dodao kako ohrabruje i podatak da je broj nezaposlenih u Vukovaru prvi put pao ispod 3000.

"U Vukovaru je uvijek bilo oko 3600 do 3700 nezaposlenih, a danas ih je 2900", rekao je premijer i poručio kako je Vukovar danas simbol budućnosti u kojoj će, kao je rekao, Hrvatska i susjedne joj zemlje zajedno tražiti europske standarde i rješenja.

Govoreći u uvodnom izlaganju o ciljevima hrvatske poljoprivrede, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković rekao je kako je Hrvatska sve više računa vodi o promicanju seoskog prostora te potrošačima i njihovim interesima, zaštiti i pravima.

Trend izvoza u Hrvatskoj u posljednje dvije godine postaje značajno veći od trenda uvoza i ti pomaci ohrabruju, rekao je pozitivno ocijenivši i brojne programe poticanja stočarske i poljoprivredne proizvodnje koje od 2004. godine provodi Vlada, a koji su, kako je rekao, već dali pozitivne rezultate.

Među prioritete u daljnjoj provedbi reformskih procesa u poljoprivredi, naveo je potrebu ubrzanja rješavanja pitanja raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem u pravcu njegova okrupnjavanja.

Konferenciji su nazočni bili i ministar kulture Božo Biškupić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić te članovi saborskog Odbora za poljoprivredu, predvođeni predsjednikom Božidarom Pankretićem.

Jedan od izlagača u prvom će dijelu biti i poljoprivredni proizvođač Branko Gavranović s temom uloga poljoprivrede u hrvatskom društvu. Najavljena su i izlaganja savjetnika Vlade RH i bivšeg povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvitak Franza Fischlera koji će govoriti o poljoprivredi u 21. stoljeću te direktora Programa ruralnog razvitka i SAPARD-a Antonisa Constantinoua.



Pisane vijesti