Potpredsjednica Vlade na potpisivanju ugovora s 10 zadruga branitelja i 5 poduzetnika koji zapošljavaju hrvatske branitelje

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas, u ime Ministarstva, Ugovore o dodjeli potpora pojedinačnim poslovnim projektima u pojedinačnom iznosu od 100.000,00 kuna s pet poslodavaca koji su zaposlili hrvatske branitelje i djecu poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja, te Ugovore o korištenju novčanih potpora za osnivanje zadruga branitelja u pojedinačnom iznosu od 150.000,00 kuna s upraviteljima deset novoosnovanih zadruga hrvatskih branitelja. U ovoj godini to je prvo potpisivanje Ugovora o dodjeli potpora pojedinačnim poslovnim projektima i treće veliko potpisivanje Ugovora o korištenju novčanih potpora Ministarstva za novoosnovane zadruge hrvatskih branitelja. Navedene potpore Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dodjeljuje putem mjera Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Potpredsjednica Kosor napomenula je kako je Mjera potpore pojedinačnim projektima usmjerena poticanju obrtnika i malih poduzetnika koji žele proširiti djelatnost zapošljavanjem najmanje tri osobe iz ciljne skupine Programa - nezaposlenih hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja, na rok od najmanje dvije godine, a nakon razmatranja pristiglih zahtjeva Stručni tim odobrio je u ovoj godini potpore za tri obrta i dva trgovačka društva.

Potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo i iznimno uspješnom provedbom Mjere poticanja osnivanja zadruga hrvatskih branitelja, istaknuvši kako je, uključujući i danas potpisane ugovore, Ministarstvo u dosadašnjem mandatu financijski poduprlo 101 zadrugu hrvatskih branitelja, od čega njih 40 samo tijekom ove godine.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako je od početka provedbe 2004. godine do kraja 2006. godine na Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja utrošeno oko 100 milijuna kuna, za provedbu Programa u 2007. godini proračunom je osigurano 40 milijuna kuna, a putem programa dosad je zaposleno preko 7.000 hrvatskih branitelja. Međutim, kako je interes za Mjeru poticanja osnivanja zadruga hrvatskih branitelja i dalje iznimno visok, a rezultati sve bolji, potpredsjednica Kosor rekla je kako će se rebalansom proračuna u ovoj godini osigurati sredstva za još 25 potpora braniteljskim zadrugama. Također je rekla kako će uskoro biti donešen i novi Program zapošljavanja hrvatskih branitelja za razdoblje od 2008. do 2011. godine.

Nakon potpisivanja ugovora predsjednik Udruge HVIDR-e Osječko-baranjske županije Miljenko Kolobarić uručio je potpredsjednici Kosor zahvalnicu na dosadašnjoj suradnji s Udrugom i skrbi za hrvatske ratne vojne invalide. Nekoliko članova Udruge HVIDR-e Osječko-baranjske županije aktivno je u Gospodarsko-ekološko poljorivrednoj zadruzi brantelja „Šolja“ iz mjesta Draža, s kojom je danas potpisan Ugovor o dodjeli novčane potpore.



Pisane vijesti