GSV jednoglasno prihvatio rebalans proračuna

ZAGREB, 2. srpnja 2007. (Hina) - Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV-a) na današnjoj je sjednici jednoglasno prihvatilo prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu, a prihvaćeni su i prijedlozi triju zakona koji će regulirati prava radnika koji su radili s azbestom, poglavito pitanje njihova obeštećenja.

Rebalansom će se, istaknuo je nakon sjednice ministar financija Ivan Šuker, za rješavanje problema u zdravstvu osigurati 1,7 milijardi kuna, od čega 1,2 milijarde kuna za plaćanje obveza u zdravstvu, a za zdravstvo će se u proračunu osigurati i dodatnih 500 milijuna kuna.

Krajem ovog tjedna dogovorit će se dinamika i tempo isplate veledrogerijama, te će se obveze u zdravstvu dovesti na nulu, a u sljedeća tri, četiri mjeseca vidjet će se u kojem smjeru idu rashodi u zdravstvu i prema tome će oni koji se bave problemom zdravstva predložiti određene mjere, najavio je Šuker.

Istaknuo je da se rebalansom prije svega žele riješiti naslijeđeni problemi, pri čemu je spomenuo i problem sudskih sporova koje su pokrenuli zaposleni u državnim službama zbog nepoštivanja kolektivnih ugovora iz vremena bivše Vlade.

Tako se proračun MUP-a povećava za 350 milijuna kuna zbog sudskih sporova za neplaćanje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja na prekovremeni rad, te nepoštivanje odredbi Zakona o područjima posebne državne skrbi.

Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa zbog novih projekata besplatnih udžbenika i prijevoza srednjoškolaca proračun će se povećati za 290 milijuna kuna, dok resor poljoprivrede može očekivati dodatnih 250 milijuna kuna.

Također je rekao da će se povećati i proračun Fonda za regionalni razvoj, a Vlada će rebalansom osigurati dodatnih 114 milijuna kuna za provedbu ZERP-a.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor naglasila je da je rebalansom osigurano 143 milijuna kuna za povećanje materijalnih prava za državne i javne službe - odnosno da će im se se za 25 posto povećati regres, božićnica i dar za djecu.

Povećana su i sredstva u iznosu od 107 milijuna kuna za doplatak za djecu, zbog novih mjera pronatalitetne politike, a predviđena su i sredstva za prevođenje braniteljskih prava, rekla je Kosor, najavljujući da će Vlada s poslijepodnevne sjednice rebalans poslati Saboru.

Predloženim rebalansom proračuna ide se ka daljnjem smanjenju fiskalnog deficita, pa bi deficit konsolidirane države u ovoj godini trebao biti smanjen na 2,6 posto BDP-a, istaknuo je ministar financija.

Prijedlog rebalansa, naglasio je, na tragu je najava predsjednika Vlade i HDZ-a Ive Sanadera da Hrvatska, za dvije tri godine deficit središnjeg državnog proračuna svede na nulu, ili da čak bude u suficitu.

Šuker je podsjetio da je gospodarski rast u prva tri mjeseca bio sedam posto, a svi pokazatelji govore o snažnom gospodarskom rastu i u drugom tromjesečju, kazao je.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), po riječima Ivice Mudrinića, podržala je predloženi rebalans proračun, te ocjenjuje da je principijelan i da će da će voditi daljnjem jačanju gospodarske aktivnosti.

Gospodarski rast konačno je došao na dobru razinu, to je rezultat gospodarskih aktivnosti naročito u privatnom sektoru, rekao je Mudrinić dodajući da ga veseli da je rebalansom predviđeno i sređivanje obveza države u zdravstvu, te povećano ulaganje u znanost i školstvo.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević izrazio je zadovoljstvo što je GSV prihvatio tri prijedloga zakona koji će riješiti problem radnika izloženih azbestu.

Kako je najavio, iznosi obeštećenja za te radnike kretali bi se od oko 25.000 do preko 200.000 kuna, a predviđena su četiri stupnja obeštećenja.



Pisane vijesti