Potpredsjednica Vlade na potpisivanju ugovora sa hrvatskim braniteljima korisnicima Mjere za samozapošljavanje

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednica_vlade_na_potpisivanju_ugovora_sa_hrvatskim_braniteljima_korisnicima_mjere_za_samozaposljavanje.jpg
Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas ugovore o dodjeli novčanih potpora za samozapošljavanje u pojedinačnom iznosu od 20 tisuća kuna s 25 hrvatskih branitelja. Potpredsjednica Kosor rekla je kako je riječ o potpisivanju ugovora s dijelom od ukupno 125 hrvatskih branitelja kojima su temeljem drugog ovogodišnjeg javnog poziva odobrene potpore za samozapošljavanje, a koje Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dodjeljuje putem Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih branitelja iz Domovinskog rata.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako su kroz mjeru samozapošljavanja od početka provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja u 2004. godini dodijeljene potpore za ukupno 3.350 osoba. Podsjetila je pritom kako su tijekom ove godine već bila raspisana dva javna poziva za korištenje potpora za samozapošljavanje – u siječnju, temeljem kojeg je odobreno 196 potpora za samozapošljavanje, te u lipnju, temeljem kojeg je odobreno 125 potpora za samozapošljavanje, među kojima i za 25 hrvatskih branitelja s kojima su danas potpisani ugovori. Potpredsjednica Kosor rekla je kako je upravo u tijeku i treći ovogodišnji javni poziv za korištenje potpora za samozapošljavanje koji ostaje otvoren do 18. rujna 2007. godine, a putem kojeg će se odobriti još 450 potpora za samozapošljavanje, te pozvala sve hrvatske branitelje koji udovoljavaju uvjetima poziva da se na njega prijave.

Potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo i stalnim razvojem braniteljskog zadrugarstva koje Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti također financijski podupire s po 150 tisuća kuna za svaku novoosnovanu zadrugu koja zadovolji kriterije javnog poziva. U tom smislu, za idući je tjedan najavila potpisivanje ugovora o korištenju novčanih potpora s 31 novosnovanom zadrugom hrvatskih branitelja, rekavši kako će na taj način u ovoj godini potpore dobiti ukupno 71 novoosnovana zadruga branitelja. Potpredsjednica Kosor najavila je i održavanje 3. sajma zadruga hrvatskih branitelja 15. rujna 2007. godine u Zagrebu.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je hrvatska Vlada na svojoj jučerašnjoj sjednici donijela i novi Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za razdoblje od 2007. do 2011. godine, prema kojem će svake godine za zapošljavanje navedenih skupina izdvajati oko 40 milijuna kuna. Napomenula je pritom kako će dosadašnjim Programom stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja od 2004. godine do kraja ove godine biti utrošeno ukupno preko 130 milijuna kuna.



Pisane vijesti