Potpredsjednica Vlade na promociji strategije EU o ravnopravnosti spolova

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas na promociji strategije Europske unije za postizanje ravnopravnosti spolova pod nazivom „Putokazi ka ravnopravnosti žena i muškaraca 2006.-2010.“, u organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH i Europskog pokreta Hrvatska.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas na promociji strategije Europske unije za postizanje ravnopravnosti spolova pod nazivom „Putokazi ka ravnopravnosti žena i muškaraca 2006.-2010.“, u organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH i Europskog pokreta Hrvatska.

Potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo što su „Putokazi ka ravnopravnosti žena i muškaraca“ Europske unije za razdoblje od 2006. do 2010. godine predstavljeni hrvatskoj javnosti čime se, osim upoznavanja s osnovnim europskim strateškim smjernicama u području ravnopravnosti spolova, osnažuje i prostor dijaloga hrvatskog društva i suradnje s udrugama civilnog društva u procesu pridruživanja EU.
Istaknula je pritom istovjetno opredjeljenje Republike Hrvatske prema kojemu je ravnopravnost spolova jedna od najviših vrednota ustavnog poretka i temelj za njegovo tumačenje. Potpredsjednica Kosor rekla je kako se hrvatska Vlada pridružuje stajalištima Europske komisije o potrebi i važnosti ubrzanja napredovanja ka ravnopravnosti žena i muškaraca i uključivanja ravnopravnosti u sve aktivnosti politika.
Podsjetila je na nedavno donesenu „Nacionalnu politiku za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010.“ koja jasno pokazuje da su problemi i izazovi, kao i predviđene akcijske mjere, s kojima se suočava naše društvo u uklanjanju diskriminacije žena, umnogome istovjetni onima koji se ističu u „Putokazima“ - postizanje jednake ekonomske neovisnosti muškaraca i žena; poticanje usklađivanja poslovnog, privatnog i obiteljskog života; promicanje jednake zastupljenosti u donošenju odluka; ukidanje rodno uvjetovanog nasilja i trgovanja ljudima; uklanjanje rodnih stereotipa u društvu i promicanje ravnopravnosti spolova izvan EU.
Potpredsjednica Kosor rekla je kako su problemi s kojima se susreću zemlje članice EU problemi s kojima se susreće i Hrvatska – žene su i nadalje više pogođene nezaposlenošću, zarađuju u prosjeku manje od muškaraca, i dalje preuzimaju najveći dio odgovornosti organizacije obiteljskog života, podzastupljene su u procesu donošenja odluka, a izložene su i nedopustivim činovima različitih oblika nasilja.
Podsjetila je kako je u cilju suzbijanja nasilja nad ženama i u obitelji, na prijedlog Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Vlada RH usvojila „Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji, za razdoblje od 2005. do 2007. godine” kao i „Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji”.
Počevši od studenoga 2006. godine, i od ministarske konferencije u Madridu na kojoj je potpredsjednica Kosor i osobno sudjelovala, Hrvatska se uključila i u Kampanju Vijeća Europe za suzbijanje nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje, te je osnovan Nacionalni Odbor za provedbu Kampanje, a 2007. proglašena Godinom borbe protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje.
Potpredsjednica Kosor zahvalila je pritom svim udrugama civilnog društva na suradnji u izradi navedenih dokumenata i provedbi aktivnosti.


Potpredsjednica Kosor istaknula je značaj promicanja ravnopravnosti spolova izvan Europske unije, a posebice obveze u pristupanju država kandidatkinja.
S tim u vezi, naglasila je kako se u pregovorima o pristupanju Hrvatske EU, raspravlja i o provedbi politike ravnopravnosti spolova usklađivanjem zakonodavstva i primjeni pravne stečevine EU u poglavljima Socijalna politika i zapošljavanje, Pravosuđe i temeljna ljudska prava i Regionalna politika i koordinacija strukturnih fondova.
Osim već usvojenog antidiskriminacijskog zakonodavstva, kao i daljneg predviđenog zakonodavnog usklađivanja, Vlada RH poduzima i cijeli niz drugih mjera i akcija u području ravnopravnosti spolova kojima je cilj brže uključivanje u proces europskih inegracija.
Pokrenut je i proces ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima, a Republika Hrvatska pridružila se i međunarodnoj Mreži za borbu protiv štetnih tradicionalnih praksi. Prošle godine Hrvatska je pristupila EU programu “Ravnopravnost spolova” i time stekla pravo ulaska u statističku bazu podataka zemalja EU, a temeljem predloženog i prihvaćenog projekta Ureda za ravnopravnost spolova, dobila je financijsku potporu Europske komisije za organizaciju međunarodne konferencije o ravnopravnosti spolova koja će se održati u lipnju ove godine pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade.




Pisane vijesti