Vlada i Europska komisija potpisali Sporazum o financiranju za Nacionalni PHARE program za 2006. godinu

Hrvatska Vlada i Europska komisija potpisali su u srijedu u Zagrebu Sporazum o financiranju za Nacionalni PHARE program za 2006. godinu, vrijedan 61 milijun eura i namijenjen realizaciji 20 projekata u Hrvatskoj što joj treba pomoći u pripremama za članstvo u Europskoju uniji.

ZAGREB, 31. siječnja 2007. (Hina) - Hrvatska Vlada i Europska komisija potpisali su u srijedu u Zagrebu Sporazum o financiranju za Nacionalni PHARE program za 2006. godinu, vrijedan 61 milijun eura i namijenjen realizaciji 20 projekata u Hrvatskoj što joj treba pomoći u pripremama za članstvo u Europskoju uniji.

Hrvatska će kao država korisnica sufinancirati projekte s 25 posto, a ukupno 80 milijuna eura utrošit će se na projekte tijela državne uprave kojima je cilj pripremiti Hrvatsku za punu primjenu pravne stečevine Europske unije te korištenje strukturnih i Kohezijskog fonda nakon pristupanja.

Sporazum o financiranju drugog po redu PHARE program za Hrvatsku i dvostruko većeg od prethodnog, potpisali su u zgradi Vlade nacionalna koordinatorica za programe pomoći i suradnju s EU-om Martina Dalić i šef Delegacije EK-a u Zagrebu Vincent Degert.

"Ovo je važan korak, no sad treba prionuti na posao i primijeniti program na terenu", rekao je Degert posebno istaknuvši projekte koji se tiču zaštite manjina, osobito Roma, unapređenja kvalitete zraka i poboljšanja rada Carinske uprave.

Dalić je istaknula da će realizacija projekata početi u prvom tromjesečju ove godine, i da će oni, zajedno s drugim oblicima pretpristupne pomoći EU-a, povećati kapacitete državne uprave da se nosi s izazovima pravne stečevine Unije.

Prema riječima dužnosnika Ministarstva financija, svi ugovori o nabavi roba i usluga te izvođenju radova moraju biti potpisani do 30.11 2008. godine, a projekti realizirani do 30.11.2009.
Najviše projekata iz programa PHARE odnosi se na osposobljavanje tijela državne uprave za preuzimanje obveza koje proistječu iz članstva u EU-u, pa će, sukladno tome, najveći korisnici biti Ministarstvo financija, pravosuđa, gospodarstva, zaštite okoliša, Carinska i Porezna uprava i druga tijela državne uprave.


Od 2007. godine Hrvatska i ostale zemlje kandidati koristit će i Instrument za pred-pristupnu pomoć (IPA), vrijedan 150 milijun eura, kojem je svrha uspostaviti provedbeni sustav koji će olakšati tranziciju prema strukturnim fondovima i Kohezijskom fondu nakon priključenja EU-u.

Time će Hrvatska imati na raspolaganju velike novčane iznose, oko 1,5 milijarde eura godišnje, koje će moći koristiti kad postane članica Unije, kažu u Ministarstvu financija.



Pisane vijesti