Potpredsjednica Vlade na svečanoj sjednici u povodu Dana Grada Splita

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas, kao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera, svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita, održanoj u povodu Dana Grada Splita.

Čestitajući svima nazočnima Dan Grada Splita i blagdan Svetog Duje potpredsjednica Kosor istaknula je kako su brojna događanja obilježila dugu povijest Splita, od kojih je među posljednjima značajan veliki protest Splićana protiv velikosrpske agresije prije 16 godina i stvaranje legendarne 4. gardijske brigade. U tom smislu podsjetila je na doprinos svih splitskih branitelja, posebice onih poginulih, u stvaranju slobodne Republike Hrvatske.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako je Split danas grad izuzetnih mogućnosti izrazivši uvjerenje kako će sve te mogućnosti njegovi građani znati iskoristiti kroz realizaciju razvojnih projekata i time dobiti grad po svojoj mjeri, te potvrditi status stvarne dalmatinske metropole. Napomenula je kako je povezivanjem autocestom Zagreba i Splita ostvaren dugogodišnji san svih hrvatskih građana i homogenizirana Hrvatska u nacionalnom, političko, gospodarskom, ekonomskom i prometnom smislu, a konačni cilj bit će ostvaren kada bude izgrađena i zadnja dionica autoceste do Dubrovnika.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je i Vlada Republike Hrvatske pokazala svoje jasno opredjeljenje u cilju ostvarivanja napretka i uvjeta za bolji život svih građana Hrvatske pa tako i građana Splita. U tom je smislu podsjetila kako je upravo prva sjednica Vlade u ovom mandatu, koja je održana izvan Zagreba, održana upravo u Splitu u veljači 2004. godine. Također je rekla kako je u proteklom razdoblju Vlada donijela brojne odluke u korist Grada Splita i njegovih građana: u vlasništvo Grada Splita prenesena je nekretnina za smještaj Gradske knjižnice, dana je suglasnost Hrvatskim autocestama u cilju osiguranja sredstava potrebnih za kapitalnu investiciju izgradnje 97 kilometara autoceste Split-Ploče, dana je suglasnost Lučkoj upravi za osnivanje Slobodne luke Split, donesena je Odluka o dodjeljivanju poslova savjetovanja splitskoj udruzi za zaštitu prava potrošača «Dalmatinski potrošač» te je dana financijska potpora za osnivanje savjetovališta, Vlada je podržala izgradnju istraživačkog broda splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, darovane su nekretnine 100%-tnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima I. skupine i ostalim invalidima iz Domovinskog rata, Klinička bolnica Split nalazi se među investicijskim prioritetima (rodilište, bolnička kuhinja), a Gradu Splitu je za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva dano pravo gradnje višenamjenske športske dvorane na dijelu zemljišta vojarne «Sveti Nikola».

Potpredsjednica Kosor uputila je čestitke i svim ovogodišnjim dobitnicima nagrada Grada Splita.



Pisane vijesti