Potpredsjednica Vlade otvorila 5. malonogometni turnir u sjećanje na sve hrvatske branitelje koji su izvršili suicid

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Slavonskom Brodu, kao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera, 5. malonogometni turnir u sjećanje na sve hrvatske branitelje koji su izvršili suicid. Malonogometni turnir organizira Udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Brodsko-posavske županije, a na njemu sudjeluje deset ekipa djece hrvatskih branitelja, uključujući i djecu branitelja liječenih od PTSP-a i branitelja koji su izvršili suicid.

Izražavajući zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Udrugom hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Brodsko-posavske županije, potpredsjednica Kosor istaknula je kako se ovim, već tradicionalnim turnirom, prisjećamo žrtve svih hrvatskih branitelja, posebice onih koji su izvršili suicid. Potpredsjednica Kosor podsjetila je pritom kako je u mandatu ove Vlade prvi puta započelo sustavno prikupljanje podataka o suicidima hrvatskih branitelja, te rekla kako je od početka Domovinskog rata do kraja 2006. godine ukupno 1.751 hrvatski branitelj izvršio suicid. Poručila je kako njihova žrtva nikada neće i ne smije biti zaboravljena, napomenuvši kako će njihove obitelji i djeca imati trajnu pomoć i potporu države.

Također je rekla kako su u smislu psihosocijalnog djelovanja prema hrvatskim braniteljima oboljelima i liječenima od PTSP-a i članovima njihovih obitelji ispunjeni svi zahtjevi Konvencije Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a iz 2003. godine. Na taj način ukinut je test MMPI-II za branitelje oboljele od PTSP-a, a u novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji je na snazi od 1. siječnja 2005. godine, produženi su bili rokovi za podnošenje zahtjeva za utvrđivanje statusa HRVI temeljem sudjelovanja u Domovinskom ratu deset godina nakon razvojačenja.

Nakon otvorenja malonogetnog turnira potpredsjednica Kosor posjetila je prostorije i članove Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Brodsko-posavske županije.



Pisane vijesti