Potpredsjednica Vlade otvorila Nacionalnu konferenciju «Mladi i društvo u tranziciji»

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Hrvatskom olimpijskom centru Bjelolasica Nacionalnu konferenciju «Mladi i društvo u tranziciji».

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Hrvatskom olimpijskom centru Bjelolasica Nacionalnu konferenciju «Mladi i društvo u tranziciji». U radu dvodnevne Konferencije, u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, sudjeluju udruge mladih, studentske udruge, mladeži parlamentarnih političkih stranaka i vjerskih zajednica, te predstavnici postojećih Vijeća za mlade, zajedno sa stručnjacima iz ovog područja, s ciljem unošenja više razine sustavnosti i učinkovitosti u provođenju Nacionalnog programa djelovanja za mlade, unaprjeđenja uloge mladih u procesima priključenje EU kao i razmatranju raznolikog pojmovlja vezanog uz udruženja mladih kako bi se isti mogli pretočiti u zakonske okvire.
Otvarajući Konferenciju, koja se kao takva po prvi puta održava u neovisnoj Hrvatskoj, potpredsjednica Kosor podsjetila je na važnost Nacionalnog programa djelovanja za mlade, koji predstavlja sažeti okvir s mjerama za osiguranje uvjeta djelovanja mladih, njihovu trajnu dobrobit i sudjelovanje u zajednici. Posebne pozdrave i pohvale uputila je učenicima-informatičarima V. i XV. gimnazije iz Zagreba, na njihovim najnovijim uspjesima na svjetskim informatičkim natjecanjima, a koji zbog daljnjih priprema i obveza nažalost nisu mogli nazočiti Konferenciji te poručila kako su njihovi uspjesi pozitivna poruka za sve ostale mlade u Republici Hrvatskoj. Podsjetila je kako su rat i tranzicija utjecali na položaj mladih u Republici Hrvatskoj, ali je isto tako naglasila da je značajan napredak dosad postignut, o čemu svjedoče i brojni projekti te razvijena suradnja i s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Napomenula je kako je u Republici Hrvatskoj registrirano preko 1100 udruga mladih te ukazala na daljnju neophodnost njihove suradnje, kao i suradnje s jedinicama lokalne uprave i ostalim nevladinim udrugama. Podsjetila je i na sve što je dosad učinjeno u pogledu politike prema mladima, od održavanja sjednica Savjeta za mlade, osnivanja povjerenika za mlade u tijelima državne uprave, razvoja suradnje s Europskom komisijom na programu za mlade, razvoja programa volontiranja mladih, kao i izravnih novčanih poticaja u protekloj godini za programe mladih u ukupnom iznosu od 8 milijuna kuna. Kao posebno važan projekt Ministarstva istaknula je prošlogodišnje financiranje udžbenika za slijepe i slabovidne osobe s 500.000 kuna. Nazočnim sudionicima Konferencije potpredsjednica Kosor zahvalila se i na razumijevanju zbog vremenski skraćenog, ali sadržajno jednakog odvijanja Konferencije, istaknuvši pritom kako će financijska ušteda biti donirana Udruzi za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima «Krijesnica» za pomoć u privremenom stambenom zbrinjavanju u Zagrebu tijekom liječenja djece.




Pisane vijesti