Predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader sa saveznim kancelarom Republike Austrije Wolfgangom Schüsselom

Beč podržava Zagreb u približavanju EU-u, a Hrvatska poziva austrijske gospodarstvenike na pojačano ulaganje u zemlju, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader nakon sastanka s austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom u petak u Zagrebu.

Prenosimo s Hine:

PREDSJEDNIK VLADE: AUSTRIJA PODRŽAVA RH NA PUTU U EU

ZAGREB, 3. lipnja 2005. (Hina) - Beč podržava Zagreb u približavanju EU-u, a Hrvatska poziva austrijske gospodarstvenike na pojačano ulaganje u zemlju, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader nakon sastanka s austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom u petak u Zagrebu.

Prema Sanaderovim riječima, Schuessel smatra "da EU bez Hrvatske nije kompletna", a austrijska je podrška Zagrebu osobito važna jer će Austrija 1. siječnja 2006. preuzeti polugodišnje predsjedanje Unijom.

"Tada ćemo, siguran sam, biti već u dobroj fazi približavanja Europskoj uniji", rekao je hrvatski premijer.

Novinare je zanimalo kakvi će biti austrijski argumenti na sljedećem sastanku radne skupine za procjenu hrvatske suradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine, odnosno 13. lipnja na sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova EU-a, o hrvatskom ispunjavanju jedinog preostalog uvjeta za početak pristupnih pregovora s Unijom, lociranjem odnosno uhićenjem odbjeglog generala Ante Gotovine.

Schuessel je rekao kako se Akcijski plan hrvatske vlade pokazao učinkovitim instrumentom za dokazivanje te suradnje.

I predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u službeni posjet Wolfganga Schuessela, priopćeno je iz ureda predsjednika Sabora, a najvažnija tema razgovora bila je suradnja Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Predsjednik Sabora je istaknuo da Hrvatski sabor i sve najvažnije hrvatske političke stranke daju punu potporu Vladi u pogledu približavanja Hrvatske Europskoj uniji, pa i u jedinom spornom slučaju suradnje s Haškim sudom, kaže se u priopćenju.

U pogledu suradnje s Haškim sudom kancelar Schuessel je izrazio podršku suradnji, ali je rekao kako se ne smije dopustiti kolektivna krivnja, odnosno da cijela zemlja ispašta zbog jednog slučaja.



Pisane vijesti