Potpredsjednica Vlade otvorila NATO konferenciju o PTSP-u u Cavtatu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Cavtatu međunarodnu konferenciju «Novi pristupi u dijagnosticiranju i tretmanu posttraumatskog stresnog poremećaja». Međunarodna konferencija koja je okupila pedesetak stručnjaka i predavača iz ove problematikodržava se u organizaciji NATO savezod 13. do 16. lipnja.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Cavtatu međunarodnu konferenciju «Novi pristupi u dijagnosticiranju i tretmanu posttraumatskog stresnog poremećaja». Međunarodna konferencija koja je okupila pedesetak stručnjaka i predavača iz ove problematike, održava se u organizaciji NATO saveza, od 13. do 16. lipnja.
Otvarajući konferenciju potpredsjednica Kosor podsjetila je nazočne kako je upravo na istome mjestu prije sedam godina, u organizaciji Svjetske veteranske federacije, održana 1. svjetska konferencija na temu „Psiho-socijalne posljedice rata“, uz sudjelovanje više od 400 stručnjaka iz 44 zemlje. Hrvatska stručna javnost imala je tako prigodu na najvišoj znanstvenoj razini razmijeniti iskustva i spoznaje o razmjerima psihičkih stradanja u ratu i načinima zbrinjavanja stradalnika, posebice onih pogođenih posttraumatskim stresnim poremećajem, rekla je potpredsjednica Kosor.


Istaknula je pritom kako ni hrvatski ratni veterani s psihičkim traumama u poslijeratnom razdoblju nisu bili pošteđeni društvene stigmatizacije u obliku podozrivosti i osporavanja njihovih tegoba, unatoč kumuliranim stručnim spoznajama iz drugih zemalja s bolnim iskustvom rata, osobito od strane američkih ratnih veterana. Sa zadovoljstvom je, međutim, poručila kako smo danas u Hrvatskoj uspjeli pronaći pravi odgovor na to pitanje i prihvatiti branitelje oboljele od posttraumatskog stresnog poremećaja kao osobe koje zavrjeđuju posebnu zdravstvenu skrb i društvenu potporu, što je zapravo preduvjet svakog uspješnog tretmana tog poremećaja. U tom je pogledu naglasila da su stvorene zakonske pretpostavke za priznavanje statusa i primjereno liječenje branitelja oboljelih od PTSP-a, bez utjecaja politike i na temelju znanstvenih spoznaja, od novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji kojim je rok za priznavanje bolesti kao moguće posljedice ratnih stresora produžen sa 30 dana na 10 godina, do mjera usmjerenih na poboljšanje kvalitete življenja i socio-ekonomskog statusa ratnih veterana i njihovih obitelji. Podsjetila je i na novi Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata i uspostavljeni odgovarajući sustav psiho-socijalne skrbi za ratne stradalnike i članove njihovih obitelji, sa preko 100.000 intervencija godišnje, gdje je posebna pažnja posvećena oboljelim od posttraumatskog stresnog poremećaja. Također je istaknula kako su u skladu sa svjetskim trendovima obrađeni postojeći podaci o zdravstvenom statusu hrvatskih ratnih veterana, temeljem čega su izrađene smjernice za unaprjeđenje postojećeg sustava zdravstvene skrbi za ovu populaciju.

U pogledu pojave samoubojstava ratnih veterana, istaknula je kako najnoviji podaci, dopunjeni onima iz ratnih godina, govore da je u razdoblju od 1991. do konca 2004. godine samoubojstvo počinilo ukupno 1503 hrvatskih branitelja. Premda je riječ o složenom fenomenu koji se ne može tumačiti isključivo posljedicom ratne psihotraumatiziranosti, držimo da suicidi ratnih veterana zaslužuju posebnu pozornost stručnjaka za ratni stres i posttraumatski stresni poremećaj, pri čemu je senzibiliziranje javnosti također jedan od preduvjeta preventivnog djelovanja, rekla je potpredsjednica Kosor.
Potpredsjednica Kosor u svom zaključnom obraćanju istaknula je kako organizacija i ove konferencije pokazuje spremnost i sposobnost NATO saveza da odgovori na suvremene izazove ratnih sukoba i terorističkih napada, što je važno i za Hrvatsku kao zemlju kandidata za članstvo u NATO-u i EU-u, a s obzirom na nova saznanja i preporuke izrazila je nadu da će mnogi dosadašnji problemi s kojima su se suočavali stručnjaci zaokupljeni dijagnosticiranjem i tretmanom posttraumatskog stresnog poremećaja postati rješivi u svjetlu primjene najnovijih tehnologija.




Pisane vijesti