Predsjednik Vlade na otvaranju Centra za stručno osposobljavanje i usavršavanje službenika

Predsjednik Vlade dr. sc.Ivo Sanader otvorio je danas novouređeni Centar za stručno osposobljavanje i usavršavanje službenika u Središnjem državnom uredu za upravu koji bi trebao pridonijeti da "državna i javna uprava bude učinkovitija, profesionalnija i transparentnija u službi građana zbog kojih i postoji".

ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade dr. sc.Ivo Sanader otvorio je danas novouređeni Centar za stručno osposobljavanje i usavršavanje službenika u Središnjem državnom uredu za upravu koji bi trebao pridonijeti da "državna i javna uprava bude učinkovitija, profesionalnija i transparentnija u službi građana zbog kojih i postoji".

Ustrojavanje Centra je značajan korak u prilagodbi državne uprave standardima EU i provedbi Vladinog programa reforme državne uprave i postizanja njezine veće učinkovitosti, uklanjanja birokratskih zapreka i ubrzavanja administrativne procedure.

"Uvjeren sam da će Centar biti ključna točka za podizanje razine profesionalnog znanja i vještina o čemu u mnogome ovisi uspjeh reformi", istaknuo je Sanader. Ocijenio je da je reforma državne i
javne uprave jedan od ključnih zadataka njegove Vlade, napominjući kako je za njegova mandata smanjen broj ministarstava s 19 na 13 i broj ministara s 24 na 14. No, to ne znači da će biti i smanjenja državne uprave, kazao je Sanader.


Građani očekuju potpuni servis, a počesto je slučaj da to nije tako i to treba mijenjati, rekao je, dodavši da se u tom smislu stvara pravni okvir te da kriterij zapošljavanja u javnoj upravi treba biti kompetencija i sposobnost. Taj posao je pred nama, a danas su za to stvorene tehničke pretpostavke, kazao je.

Zahvalio je na potpori institucijama i zemljama članicama EU s kojima Hrvatska surađuje jako dobro, te napomenuo da su dovršavaju pregovori vladom Kraljevine Danske o pomoći daljnjem jačanju kapaciteta Centra s dva milijuna eura.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić glavnim ciljevima tog ureda naznačio je jačanje profesionalizacije državne uprave, uvođenje suvremenih tehnologija koje će omogućiti najučinkovitije rješavanje predmeta te kontinuirano usavršavanje službenika kojih u Hrvatskoj ima više od 50 tisuća.

Centar je izgrađen sredstvima hrvatske Vlade, rekao je Palarić zahvalivši Europskoj komisiji na donaciji sredstava iz CARDS programa.

Predstavnik Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Constantino Longares Barrio rekao je da će Komisija i dalje u Hrvatskoj na njezinom putu prema EU, između ostalog, pratiti i definiranje pravnog temelja kroz zakon o državnoj službi i službenicima, odnosno okvira za njihovo zapošljavanje i osposobljavanje. Sredstvima iz programa CARDS 2001 financirana je reforma državne uprave u okviru koje se radilo na pripremanju strategije za usavršavanje i studija izvedivosti, a obučeno je i 40 predavača koji će obučavati državne službenike, rekao je Barrio.

Svečanom otvaranju bili su nazočni i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, potpredsjednik Vlade Damir Polančec i drugi ugledni gosti.



Pisane vijesti