Potpredsjednica Vlade otvorila nove proizvodne pogone Kaplasta u Kupljenskom

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas, kao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanaderu Kupljenskom, u općini Vojnić, nove proizvodne pogone tvrtke «Kaplast» d.d. – tvrtke kćeri «Kaplast Eko» d.o.o.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas, kao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera, u Kupljenskom, u općini Vojnić, nove proizvodne pogone tvrtke «Kaplast» d.d. – tvrtke kćeri «Kaplast Eko» d.o.o. Tvrtka «Kaplast» d.d. utemeljena je 9. srpnja 1992. godine kao prvo dioničko društvo u Karlovačkoj županiji, a pravna je sljednica tvrtke «Plastika» osnovanog 1971. godine u sastavu Kožare «Ivo Marinković». Tvrtka se bavi proizvodnjom i preradom polimera, metalno-plastičnih proizvoda i plastične ambalaže, a velika investicijska ulaganja izvršena su 1997. godine osnivanjem tvrtke kćeri «Kaplast Eko» d.o.o. u Kupljenskom, u općini Vojnić, u kojoj je proizvodnja prioritetno orijentirana izradi plastičnih nosiljki namijenjenih industriji piva i mineralnih voda. U 2005. godini «Kaplast» d.d. ostvario je najbolje poslovne rezultate, od čega je na izvoz otpadalo 83% ukupno ostvarenih prihoda. U tvrtki je zaposleno 128 ljudi, pretežito s područja od posebnog državnog interesa.

Obraćajući se nazočnima, te im prenoseći pozdrave predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera, potpredsjednica Kosor dala je punu potporu Vlade tvrtki «Kaplast» d.d. u pogledu daljnjeg gospodarskog razvoja, razvoja poduzetništva i zapošljavanja ljudi, posebice s područja od posebnog državnog interesa, a svim djelatnicima tvrtke «Kaplast» d.d. čestitala je na dosad ostvarenim uspjesima.

Potpredsjednica Kosor iznijela je i neke podatke o gospodarskom razvoju Republike Hrvatske. Pritom je istaknula kako je gospodarski rast s 3,8% u 2004. godini došao na 4,3% u 2005. godini, a bruto domaći proizvod u 2005. godini iznosio je već oko 7 tisuća eura, čime je Hrvatska bila ispred Bugarske, Rumunjske, Slovačke i Poljska. Također je rekla kako je najviša stopa rasta ulaganja zabilježena u kapitalnim investicijama - 4,8%, a porasla je i pokrivenost uvoza izvozom s 83,6% na 84,4%.



Pisane vijesti