Sanader-Bučkovski: Stalno unapređivanje odnosa i suradnje dviju zemalja

U odnosima Hrvatske i Makedonije ne samo što nema otvorenih pitanja, već se oni stalno unapređuju, posebno na planu približavanja euroatlantskim integracijama, što je strateški cilj obje zemlje, složili su se u ponedjeljak u Skoplju premijeri Hrvatske i Makedonije Ivo Sanader i Vlado Bučkovski.

SKOPLJE, 22. svibnja 2006. (Hina) - U odnosima Hrvatske i Makedonije ne samo što nema otvorenih pitanja, već se oni stalno unapređuju, posebno na planu približavanja euroatlantskim integracijama, što je strateški cilj obje zemlje, složili su se u ponedjeljak u Skoplju premijeri Hrvatske i Makedonije Ivo Sanader i Vlado Bučkovski.

Predsjednik hrvatske Vlade Sanader sa suradnicima, među kojima su i ministri gospodarstva i kulture Branko Vukelić i Božo Biškupić, nalazi se u ponedjeljak u jednodnevnom posjetu Makedoniji.

Nakon svečanog dočeka i razgovora s makedonskim kolegom, u izjavama za novinare Ivo Sanader i Vlado Bučkovski istaknuli su izvanrednu suradnju dviju vlada na putu ka euroatlantskim integracijama i najavili nove aktivnosti na tom planu i u bilateralnoj suradnji.

Europska unija, naglasio je Sanader, ne može stati na proširenju uključivanjem Rumunjske i Bugarske, kao ni Hrvatske, jer ako želimo novu, prosperitetniju Europu bez krvavih ratova iz prošlosti onda europska integracija nema alternative i u njoj moraju biti i Makedonija kao i ostale zemlje u regiji.

U svezi s pristupom NATO-u, dodao je Sanader, očekujemo snažan signal na summitu u Rigi, za što smo dobili podršku američkog potpredsjednika Dicka Cheneya u Dubrovniku, a u prilog bilateralne suradnje je i današnje osnivanje Makedonsko-hrvatskog poslovnog kluba s ciljem proširivanja gospodarske razmjene, investicijskih ulaganja, ali i zajedničkih nastupa u trećim zemljama.

Oba premijera složila su se o potrebi regionalne suradnje ističući da u tome Hrvatska i Makedonija prednjače, ali su ukazali na neprihvatljivost bilo kakve ekonomske unije koja asocira na Jugoslaviju.

Bučkovski je naglasio kako vjeruje u proširivanje Europske unije iako se u njoj javlja skepticizam i naglasio kako Makedonija na putu ka Europi i NATO-u u Hrvatskoj ima strateškog partnera. Najavio je i osnivanje zajedničkih postrojbi za mirovne operacije u Afganistanu.

Nakon susreta hrvatskog premijera s predsjednikom Sobranja Ljupčom Jordanovskim, Sanader i Bučkovski sudjelovali su i u osnivanju Makedonsko-hrvatskog poslovnog kluba u Privrednoj komori, u koji su se učlanile sve veće makedonske tvrtke i 30 predstavništava hrvatskih tvrtki u Makedoniji. Osnivanjem kluba očekuje se povećanje robne razmjene između dviju zemalja, koja sada iznosi 220 milijuna eura na godinu.

Hrvatski premijer sastao se tijekom boravka u Makedoniji i s vodstvom zajednice Hrvata u toj zemlji, koji su ga izvijestili o aktivnostima na očuvanju i promicanju hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta. Sanader i Bučkovski razmotrili su i mogućnost da Hrvati u Makedoniji dobiju status nacionalne manjine, kakav imaju Makedonci u Hrvatskoj.

Komentirajući rezultate crnogorskog referenduma, premijeri Sanader i Bučkovski složili su se da rezultat referenduma u Crnoj Gori znači stabilnost za regiju i otvaranje njezina puta ka Europi i NATO-u.



Pisane vijesti