Potpredsjednica Vlade otvorila Peti zdravstveno-savjetodavni simpozij

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Varaždinskim Toplicama, kao pokroviteljica i izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera, Peti zdravstveno-savjetodavni simpozij 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine. Zdravstveno-savjetodavni simpozij organizirala je Udruga 100%-tnih HRVI I. skupine uz financijsku potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Upućujući zahvalu svim 100%-tnim HRVI I. skupine, kojih trenutno ima 487, potpredsjednica Kosor rekla je kako se njihova žrtva i doprinos u Domovinskom ratu nikada neće zaboraviti. Podsjetila je pritom kako su u protekle tri godine umrla sedmorica 100%-nih HRVI-a I. skupine. Izražavajući zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Udrugom 100%-tnih HRVI I. skupine potpredsjednica Kosor izrazila je nadu kako će se i ovogodišnjim simpozijem prikazati nove spoznaje u cilju olakšanja uvjeta njihovog svakodnevnog života i života njihovih obitelji. Podsjetila je pritom kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u suradnji s Udrugom 100%-tnih HRVI I. skupine, pokrenulo program liječenja 100%-tnih HRVI I. skupine u hiperbaričnoj komori u Splitu kroz koji je dosad prošlo 11 najtežih invalida, te je najavila i proširenje kapaciteta za provedbu programa. Podsjetila je kako je prije nekoliko dana Udruzi 100%-nih HRVI I. skupine dodijelila na korištenje kuću u Zaprešiću koja je u državnom vlasništvu, a koju će moći koristiti članovi Udruge tijekom liječenja i zdravstvenih pregleda u Zagrebu.
Osvrnuvši se na ostale aktivnosti Ministarstva i Vlade u ovom mandatu usmjerene 100%-tnim HRVI I. skupine potpredsjednica Kosor rekla će dovršenjem još jedne kuće u Varaždinu biti u potpunosti dovršeno stambeno svih sadašnjih 100%-tnih HRVI I. skupine. Također je rekla kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u dosadašnjem mandatu dodijelilo 333 automobila za 100%-tne HRVI I. skupine, najavivši dodjelu još 19 automobila tijekom mjeseca rujna ove godine. Potpredsjednica Kosor rekla je kako je novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji riješen status njegovatelja za 100%-tne HRVI I. skupine u pogledu zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, te mogućeg bolovanja.


Napomenula je kako predstavnici Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine aktivno sudjeluju i u projektu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti „Pristupačna Hrvatska“ koji ima za svrhu prilagodbu što većeg broja objekata javnih institucija osobama s invaliditetom, a dosad je realizirano 45 takvih projekata. Potpredsjednica Kosor najavila je i ovogodišnju podjelu INA kartica za gorivo za potrebe članova Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine.

Predsjednik Udruge Đuro Glogoški zahvalio je potpredsjednici Kosor na pokroviteljstvu nad ovogodišnjim simpozijem, te financijskoj potpori Ministarstva, kao i svoj dosadašnjoj pomoći i potpori u projektima namijenjenima 100%-tnim HRVI I. skupine.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti organiziralo je tijekom održavanja ovogodišnjeg simpozija boravak autobusa „Čudesna šuma“ u Varaždinskim Toplicama, u sklopu kojeg će se provoditi radionice i edukativne aktivnosti za nazočnu djecu 100%-tnih HRVI. I skupine.



Pisane vijesti