Predsjednik Vlade: Na Kornatu najveća tragedija hrvatskog vatrogastva

ZADAR, , 31. kolovoza 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izrazio je noćas u Zadru sućut obiteljima petorice vatrogasaca poginulih pri gašenju požara na otoku Kornatu te je istaknuo da Vlada inzistira na temeljitoj istrazi oko toga kako je došlo do te najveće tragedije u hrvatskom vatrogastvu.

"Želim reći da je ovo strašna tragedija, vijest koja me zatekla na službenoj večeri sa švedskim premijerom. Nisam u prvom trenutku vjerovao da se to dogodilo. Sada u ime Vlade i u svoje osobno upućujem obiteljima stradalih vatrogasaca najdublju sućut. Znam da su riječi malo, jer ono što se dogodilo ne može se opisati riječima", rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader nakon posjeta zadarskoj Općoj bolnici u kojoj se liječe dva teško ozlijeđena vatrogasca stradala u jučerašnjem požaru na otoku Kornatu.

U izjavi novinarima ispred ulaza na Kirurški odjel zadarske bolnice dr. Sanader je rekao: "Još ne znamo kako se to dogodilo. Istraga će pokazati. Većina gasitelja je uspjela preživjeti, a petorica su prevezena u Zagreb. U ovom trenutku su nadomak Zagreba i možemo se nadati i moliti Boga da prežive. Ovdje su u zadarskoj bolnici još dvojica, jedan je u malo boljem, a drugi u nešto lošijem stanju".

"Vlada RH inzistira da na temeljitoj istrazi oko toga, kako je došlo do te najveće tragedije u hrvatskom vatrogastvu. Učinit ćemo sve da pomognemo obiteljima nastradalih, ali i da utvrdimo okolnosti nastanka požara, odnosno je li požar namjerno podmetnut. Već imamo skupinu osumnjičenika. Želimo da se utvrde krivci i žestoko kazne. Oni koji podmeću požar ne pale samo okoliš i šume, nego ugrožavaju ljudske živote. Stoga se nadam da će Sabor prihvatiti prijedlog Vlade s drastičnim kaznama za piromane", rekao je premijer Sanader.

Dodao je da sada nema sve informacije, ali ih očekuje sutra, tijekom nastavka istrage. Istaknuo je da su načelnik Glavnog stožera general Lucić i ravnatelj Policije Marijan Benko odredili 20 odnosno još 30 specijalaca koji su poslani na mjesto događaja, gdje se požarište osigurava, kako bi se utvrdile sve okolnosti.

"Izražavam tugu i žalost zbog ove tragedije i čestitam svima onima koji su svojim naporima pridonijeli da ona ne bude još veća, te spasili ostale gasitelje", rekao je premijer Sanader.

Nakon njega voditelj Kirurškog odjela Opće bolnice u Zadru dr. Tomislav Vanjak izvijestio je okupljene da je u bolnicu primljeno sedam teško ozlijeđenih vatrogasaca. Petorica su prevezena žurno u Zagreb, od kojih su četvorica u kritičnom stanju i imaju opekline drugog, trećeg i četvrtog stupnja, odnosno 80 do 100 posto tijela im je opečeno, te su ozljede opasne po život.

Zatim je glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin rekao da su vatrogasci u stalnoj opasnosti i da je ove sezone bilo više od 1500 požara. "Izgubili smo pet ljudi, ali i inače su vatrogasci redovito u ovakvim opasnim situacijama. Ne može se vatra gasiti ako joj se ne priđe blizu", rekao je Jurin. Na pitanje novinara kako se dogodila ova tragedija na Kornatu, Jurin je rekao da su se stradali vatrogasci, po sadašnjim informacijama, otrovali monoksidom, te su se našli u vatrenom obruču.

Ravnatelj Policije Marijan Benko izjavio je da je mjesto tragedije osigurano te da je skupina osoba privedena zbog sumnje da su taj požar podmetnuli.



Pisane vijesti