Potpredsjednica Vlade otvorila Prvu žensku ministarsku konferenciju Pakta o stabilnosti u Dubrovniku

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadrankom Kosor otvorila je danas u Dubrovniku Prvu žensku ministarsku konferenciju Pakta o stabilniosti “Žene jugoistočne Europe u politici i njihova vizija Europe”.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadrankom Kosor otvorila je danas u Dubrovniku Prvu žensku ministarsku konferenciju Pakta o stabilniosti “Žene jugoistočne Europe u politici i njihova vizija Europe”. Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor rekla je kako su žene u jugoistočnoj Europi, obilježenoj tranzicijskim procesima, dostigle značajnu zastupljenost na državnoj i lokalnoj razini kao i u predstavničkim i izvršnim tijelima. Kao potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti istaknula je iskustva Republike Hrvatske na ovom području. Pritom je rekla kako je, unatoč slabijoj zastupljenosti žena u političkim institucijama, u Hrvatskoj od 1990. godine vidljiv neprekidan porasta sudjelovanja žena u politici. Od 2002. godine u hrvatskoj Vladi udio žena utrostručen je, odnosno porastao je s 10% na 35%, a prema podacima Ministarstva pravosuđa za 2005. godinu uočava se i da je broj sutkinja veći u odnosu na broj sudaca. Tako je primjerice navela kako na prekršajnim sudovim udio žena doseže do 77%, međutim, na sudovima višeg stupnja taj se omjer povećava u korist muškaraca pa na županijskim sudovima i Vrhovnom sudu Republike Hrvatske udio muškaraca iznosi 52%. Udio žena veleposlanica porastao je u zadnjih deset godina s 5,7% na 14,8%, a udio saborskih zastupnica povećao se na 21%. Potpredsjednica Kosor napomenula je kako i sam Zakon o političkim strankama sadrži privremene posebne mjere kojima se strankama dodjeljuje 10% više sredstava za svakog predstavnika slabije zastupljenog spola.
Ističući načelo ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj kao ustavno načelo, potpredsjednica Kosor rekla je kako Obiteljski zakon, Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakon o ravnopravnosti spolova značajno doprinose promicanju toga načela uz osnovani Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH, Povjerenstva za ravnopravnost spolova osnovana na lokalnoj razini u čitavoj Hrvatskoj, te povjerenike za ravnopravnost spolova u ministarstvima. Hrvatski sabor također je proglasio 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je Vlada usvojila Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2005-2007. i Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, dokumente koji sadrže precizne mjere nadležnih tijela u njihovom postupanju u otkrivanju i suzbijanju nasilja kao i u pružanju pomoći i zaštite žrtava, pri čemu su i žene s invaliditetom imale edukaciju u svezi s obiteljskim nasiljem. Pritom je rekla kako je Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji trenutno u postupku izrade izmjena i dopuna kako bi se ojačala zaštita žrtava nasilja u obitelji i napomenula da Republika Hrvatska i dalje usklađuje važeće propise sa UN Konvencijom o ukidanju svih oblika diskriminacije prema ženama.


Ističući neke od primarnih ciljeva ove Vlade u borbi protiv diskriminacije žena na mnogim područjima kao što su unaprjeđenje društvenog položaja svih žena i ravnopravnost spolova u Hrvatskoj, bolji položaj žena na tržištu rada s jednakim plaćama za isti posao, stvaranje mogućnosti za usklađivanje obiteljskih i profesionalnih obveza, uvođenje rodno osjetljivog odgoja u obrazovni sustav uklanjanjem rodnih stereotipa iz udžbenika, postizanje uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena u predstavničkim i izvršnim državnim tijelima i na lokalnoj razini, unaprjeđenje zdravstvene zaštite žena, promicanje ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini osnivanjem lokalnih povjerenstava za ravnopravnost spolova, unaprjeđenje položaja žena u medijima i jačanje zaštite žrtava obiteljskog nasilja, a posebice žena žrtava nasilja, potpredsjednica Kosor pozivala je sve nazočne ministrice da aktivno doprinesu nacionalnoj razradi kampanje Vijeća Europe za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama. Napomenuvši kako u viziji Europe i jugoistočne Europe kojoj težimo ravnopravno sudjelovanje žena i muškaraca predstavlja presudnu značajku demokracije, potpredsjednica Kosor od iznimnog značaja ocijenila je uvođenje načela rodne osviještenosti u domaću politiku svih država područja jugoistočne Europe.

Takva rodna jednakost može se postići jedino gospodarskim osnaživanjem žena, donošenjem posebne politike i mjera rodne jednakosti i učinkovitom primjenom načela rodne osviještenosti, uključujući rodno osjetljivo upravljanje proračunom, takvo da će dovesti do poštenije raspodjele dobara između žena i muškaraca, zaključila je potpredsjednica Kosor i pozvala sve nazočne na suradnju s nevladinim udrugama, socijalnim parterima i drugim parterima civilnog društva radi uspostave strateškog partnerstva usmjerenog prema postizanju stvarne rodne jednakosti.



Pisane vijesti