Završena prva konferencija Žena ministrica jugoistočne Europe

Žene ministrice jugoistočne Europe na svojoj prvoj konferenciji, koja je održana u četvrtak u Dubrovniku, zaključile su da su žene u 2006. godini u svim zemljama jugoistočne Europe ostvarile značajnu zastupljenost u lokalnoj upravi, državnim parlamentima i vladama, priopćio je MVPEI.

ZAGREB/DUBROVNIK, 6. srpnja 2006. (Hina) - Žene ministrice jugoistočne Europe na svojoj prvoj konferenciji, koja je održana u četvrtak u Dubrovniku, zaključile su da su žene u 2006. godini u svim zemljama jugoistočne Europe ostvarile značajnu zastupljenost u lokalnoj upravi, državnim parlamentima i vladama, priopćio je MVPEI.

U postizanju tih važnih normi žene u politici djelovale su ruku pod ruku sa ženama iz nevladinih organizacija, radničkih sindikata, medija, itd. Pravna i stvarna institucionalizacija standarda za ravnopravnost spolova de iure i de facto zadaća je s kojom se jugoistočna Europa susreće u kontekstu europske integracije i pridruživanja i u kojoj žene ministrice mogu značajno pridonijeti ostvarenju te važne zadaće, zaključeno je na konferenciji pod nazivom "Žene jugoistočne Europe u politici i njihova vizija Europe".

Na konferenciji je prihvaćena Izjava o političkoj participaciji žena predložena od strane Hrvatske i jednoglasno usvojena od strane žena ministrica vanjskih poslova i drugih visoko rangiranih dužnosnica i uglednica u Ženevi 19. lipnja.

Konferencija je pozdravila napredak koji je postignut u ostvarivanju ženskih ljudskih prava te jednakih mogućnosti od početka djelovanja Pakta o stabilnosti i njegove Radne skupine za ravnopravnost spolova.

U zaključcima se navodi da je postojana provedba već donesenih zakona o ravnopravnosti spolova važan prioritet u promicanju jednakih prava žena i muškaraca.

Isto tako, prioritetno je i uvođenje i provedba konkretnih politika oravnopravnosti spolova na ključnim područjima obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite, te području uravnoteženja radnih i obiteljskih obveza muškaraca i žena, kao i uklanjanje svih oblika diskriminacije i nasilja prema ženama, navodi se u zaključcima.

U radu konferencije sudjelovale su ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, ministrica pravosuđa Ana Lovrin, austrijska ministrica zdravstva Maria Rauch Kallat, te albanska ministrica europskih integracija Arencu Trashani.



Pisane vijesti