Potpredsjednica Vlade otvorila Regionalnu konferenciju mladih - «Provedba Nacionalnog programa djelovanja za mlade na lokalnoj razini"

Potpredsjednica Vladministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH Jadranka Kosor otvorila je danas u Varaždinu četvrtu Regionalnu konferenciju mladih pod nazivom «Provedba Nacionalnog programa djelovanja za mlade na lokalnoj razini».

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH Jadranka Kosor otvorila je danas u Varaždinu četvrtu Regionalnu konferenciju mladih pod nazivom «Provedba Nacionalnog programa djelovanja za mlade na lokalnoj razini».
U radu Regionalne konferencije, koja se održava u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, sudjeluje oko devedeset predstavnika područnih, odnosno lokalnih vlasti i predstavnika udruga i klubova mladih iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije
Otvarajući četvrtu po redu Regionalnu konferenciju mladih potpredsjednica Kosor istaknula je kako će održavanjem Regionalnih konferencija još za Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju te Grad Zagreb biti obuhvaćene sve županije, prije održavanja ovogodišnje Nacionalne konferencije za mlade. Potpredsjednica Kosor rekla je kako je cilj i ove Regionalne konferencije za mlade analiza trenutnog stanja i određivanje daljnjih smjernica u provođenju politike za mlade na područnoj i lokalnoj razini, te je u tom izrazila želju za nastavkom konstruktivnog dijaloga i partnerskog odnosa Vlade i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti s udrugama i klubovima mladih, naglasivši pritom i važnost lokalnih tijela vlasti općina, gradova i županija.
Potpredsjednica Kosor, kao predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH, podsjetila je i najvažnije dosad provedene aktivnosti u sklopu Nacionalnog programa djelovanja za mlade. U tom smislu rekla je kako je radi veće učinkovitosti u radu Savjeta za mlade, na njezin prijedlog, Vlada donijela Odluku o promjeni mandata članova Savjeta za mlade koji sada traje tri godine umjesto dosadašnjeg mandata koji je trajao jednu godinu, a u tijeku je imenovanje kandidata za novi saziv Savjeta za mlade. Na prijedlog Savjeta za mlade Koordinacija za društvene djelatnosti i ljudska prava Vlade RH također je donijela zaključak kojim zahtijeva od resornih tijela državne uprave mandatno imenovanje povjerenika za mlade i veću samostalnost u radu čime se osnažuje njihova uloga i to na razini pomoćnika ministara.


Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti organiziralo je prvu Nacionalnu konferenciju namijenjenu upravo mladima, pod nazivom "Mladi i društvo u tranziciji" koja se održala od 2. do 4. lipnja 2005. godine na Bjelolasici. Osnovni cilj Nacionalne konferencije bio je, prije svega, poticanje svih interesnih skupina na bolju suradnju, komunikaciju, razmjenu postignuća te aktivno uključivanje mladih u donošenje odluka na području politike za mlade u Republici Hrvatskoj. Temeljem prioritetnih mjera iz Nacionalnog programa djelovanja određenih na Nacionalnoj konferenciji Vlada je usvojila Operativni plan Nacionalnog programa djelovanja za mlade za razdoblje od 2006. -2007. godine.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako je u provedbu Nacionalnog programa djelovanja za mlade u 2004. godini Vlada uložila oko 50 milijuna kuna. Istaknula je pritom kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti financijski podržalo rad klubova za mlade na lokalnoj razini, pa su tako u 2004. godini financirana 34 kluba mladih, a u 2005. godini 43 kluba mladih. Ministarstvo je financijski podržalo i izradu programa djelovanja za mlade na lokalnoj razini, te je nakon Regionalne konferencije za mlade u Kutini izdvojilo 430.160,00 kn za gradove i županije koji su se javili zahtjevom za potporom u izradi lokalnih programa (Slatina, Sisak, Čazma, Slavonski Brod, Glina, Nova Gradiška, Virovitica, Virovitičko-podravska županija i Požeško-slavonska županija). Ministarstvo je pokrenulo pilot- projekt «Info-centar za mlade u Rijeci» s iznosom od 120.000,00 kuna, a financijski je podržalo i osnivanje Centra za mlade u Puli s iznosom od 100.000 kuna koji će uskoro biti i otvoren.



Pisane vijesti