Potpredsjednica Vlade otvorila Savjetovalište za djecu, mladež, brak i obitelj u Virovitici

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Virovitici Savjetovalište za djecu, mladež, brak i obitelj Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Virovitici Savjetovalište za djecu, mladež, brak i obitelj Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Za potrebe osnivanja Savjetovališta u Virovitici Ministarstvo je osiguralo 300.000,00 kuna, Virovitičko-podravska županija je osigurala nabavku uredske opreme i pribora, te sufinancirala troškove vanjskog uređenja objekta namijenjenog za rad Savjetovališta, a Grad Virovitica osigurao je potreban prostor, priključke svih komunalnih sadržaja te sufinancirao unutarnje uređenje prostorija Savjetovališta. Ministarstvo je Ugovorom o osnivanju preuzelo i obvezu daljnjeg financiranja rada Savjetovališta u iznosu od 50% programskih potreba, a drugu polovinu, preuzeli su Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica.
Otvarajući Savjetovalište potpredsjednica Kosor podsjetila je kako su Savjetovališta za djecu, mladež, brak i obitelj u protekle dvije i pol godine osnovana u Splitu, Dubrovniku, Karlovcu, Vinkovcima, Šibeniku, Krapini i Koprivnici, a u planu je njihovo prestrukturiranje u obiteljske centre. Potpredsjednica Kosor rekla je kako je projekt Savjetovališta za djecu, mladež, brak i obitelj (budućih obiteljskih centara) dio sveopćih nastojanja Vlade Republike Hrvatske u stvaranju što boljih pretpostavki i odgovora na sve složenije izazove koji se postavljaju pred današnju obitelj, a razvoj programa pružanja savjetodavne i praktične potpore obitelji kroz obiteljska savjetovališta, odnosno centre postat će dio stalne državne potpore obitelji. Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako su u mandatu ove Vlade povećane rodiljne naknade i uvedena mogućnost korištenja trogodišnjeg rodiljnog dopusta za blizance, treće i svako naredno dijete, a Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pokrenulo je programe besplatne dodjele udžbenika i računala obiteljima s osmero i više djece, kao i sufinanciranje niza projekata za djecu s invaliditetom. Također je najavila i skoro usvajanje Nacionalne populacijske politike, dokumenta koji će donijeti niz novih rješenja u pogledu skrbi za obitelj i djecu.




Pisane vijesti