Potpredsjednica Vlade otvorila surete udovica poginulih hrvatskih branitelja u Virovitici

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Virovitici susrete udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Na Susretima memorijalnog, športskog i radnog karaktera, koji su organizirani u povodu obilježavanja 15. obljetnice djelovanja Zajednice udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, sudeluje oko 120 udovica članica Zajednice iz čitave Hrvatske.

Čestitajući svim članicama Zajednice 15. obljetnicu djelovanja, potpredsjednica Kosor iskazala im je kao udovicama hrvatskih branitelja duboko poštovanje na svakodnevnom savladavanju prepreka i predrasuda, čuvanju dostojanstva svojih poginulih supruga, te skrbi za svoju djecu. Potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom dobrom suradnjom, te partnerskim i prijateljskim odnosom sa Zajednicom udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kao i s ostalim udrugama iz Domovinskog rata. Posebnu zahvalu članicama Zajednice uputila je na suradnji tijekom izrade novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, napomenuvši kako je prihvaćen prijedlog Zajednice za izmjenom Zakona u dijelu koji se odnosi na priznavanje statusa dragovoljca hrvatskim braniteljima koji su poginuli prije ispunjenja zakonskog roka, a bili su u obrani Hrvatske, te bi imali status dragovoljca da nisu poginuli.

Potpredsjednica Kosor prisjetila se i svih umrlih udovica hrvatskih branitelja, te zahvalila članicama Zajednice na pomoći u skrbi za njihovu djecu. Napomenula je pritom kako je u suradnji s Zajednicom i fakultetima iznađeno rješenje te omogućeno pravo na prednost pri upisu na visoka učilišta za djecu poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i djecu 100%-tnih HRVI iz Domovinskog rata.

Predsjednica Zajednice Neda Balog uručila je potpredsjednici Kosor Plaketu br. 1 „Dokazano prijateljstvo“, u znak zahvale za pomoć radu Zajednice, udovicama i djeci poginulih hrvatskih branitelja.



Pisane vijesti