Potpredsjednica Vlade otvorila u povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba okrugli stol «Međugeneracijska solidarnost-programi poboljšanja kvalitete življenja starijih osoba u Republici Hrvatskoj»

otpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Zagrebu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba - 1. listopadokrugli stol «Međugeneracijska solidarnost-programi poboljšanja kvalitete življenja starijih osoba u Republici Hrvatskoj».

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Zagrebu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba - 1. listopada, okrugli stol «Međugeneracijska solidarnost-programi poboljšanja kvalitete življenja starijih osoba u Republici Hrvatskoj». Na okruglom stolu u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, uz sudjelovanje predstavnika programa međugeneracijske solidarnosti „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“, predstavljeni su rezultati ovog programa namijenjenog skrbi o starima i nemoćnima, a koji se nakon godinu dana provedbe pokazao kao nužan projekt.

U provedbi programa uvažavaju se specifičnosti te geografske, demografske i povijesne karakteristike područja na kojem se program provodi, a njima se također provodi povećana društvena briga prema starijim osobama koje su nastanjene na otocima, koje žive u brdskim ili ruralnim područjima i područjima od posebne državne skrbi. Provedba programa međugeneracijske solidarnosti osobito na tim područjima poboljšava stanje ljudskih prava starijih osoba jer omogućuje dostupnost potrebnih životnih sadržaja.

Otvarajući okrugli stol i upućujući čestitku u povodu Međunarodnog dana starijih osoba potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo provedbom programa međugeneracijske solidarnosti Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti koji doprinose poboljšanju kvalitete življenja starijih osoba u Republici Hrvatskoj. Podsjećajući kako u Hrvatskoj po prvi puta postoji ministarstvo koje se bavi međugeneracijskom solidarnosti poručila je da će se skrb o starijim osobama i dalje unaprjeđivati. Napomenula je kako je tijekom 2004. i 2005. u Republici Hrvatskoj programima međugeneracijske solidarnosti obuhvaćeno gotovo 4500 starijih osoba kao korisnika programa pokrenutih u 10 hrvatskih županija, sa 7 pokrenutih programa «Dnevnog boravka» te 19 programa «Pomoći u kući». Također je istaknula kako su provedbom programa međugeneracijske solidarnosti zaposlene 294 osobe, a kroz volonterske programe uključen je i velik broj mladih osoba. Za iduću godinu najavila je obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba i održavanje okruglog stola upravo u jednom od mjesta gdje se provode programi međugeneracijske solidarnosti.



Pisane vijesti