Potpredsjednica Vlade posjetila romsko naselje Piškorovec u Međimurskoj županiji

Potpredsjednica Vladministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade RH Jadranka Kosor posjetila je danas, zajedno s članovima Povjerenstvromsko naselje Piškorovec, u općini Mala Suboticu Međimurskoj županijkako bi se upoznala sa stanjem i uvjetima života Roma naseljenih na tom području.

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade RH Jadranka Kosor posjetila je danas, zajedno s članovima Povjerenstva, romsko naselje Piškorovec, u općini Mala Subotica, u Međimurskoj županiji, kako bi se upoznala sa stanjem i uvjetima života Roma naseljenih na tom području.

Pod predsjedanjem potpredsjednice Kosor u Čakovcu je potom održana sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade RH. Na sjednici su članovi Povjerenstva izviješteni o stambenim teškoćama i unaprjeđenju životnih uvjeta na stambenim lokacijama naseljenim Romima koji žive na području 2 grada i 10 općina u Međimurskoj županiji. Zaključeno je da se na područjima naseljenim Romima u Međimurskoj županiji žurno pristupi izradi projektne dokumentacije i legalizaciji romskih naselja u skladu s Nacionalnim programom za Rome i Akcijskim planom desetljeća za Rome 2005.-2015.

Članovi Povjerenstva izviješteni su i o donaciji Europske komisije za projekte podrške namijenjene Romima - PHARE 2005. i PHARE 2006. Projekt PHARE 2005. provodit će se kroz obrazovnu komponentu u čitavoj Hrvatskoj i infrastrukturnu komponentu u Međimurskoj županiji u kojoj je najveći broj romskih naselja, dok će projektom PHARE 2006. biti financirana infrastrukturna obnova romskih naselja Pribislavec, Piškorovec i Ločarevo u Međimurskoj županiji. Potpredsjednica Kosor rekla je pritom kako je projektom PHARE 2005. za provedbu projekata podrške Romima u Republici Hrvatskoj donirano 1,3 milijuna eura, a projektom PHARE 2006. ukupno 2,5 milijuna eura, pri čemu će hrvatska Vlada dodatno financijski sudjelovati s jednom trećinom navedenih iznosa. Napomenula je kako hrvatska Vlada stalno unaprjeđuje položaj romske nacionalne manjine kroz provedbu Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana desetljeća za Roma 2005.-2015. godine. U tom smislu istaknula je i kako je Vlada za 2006. godinu za provedbu Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana desetljeća za Rome 2005.-2015. povećala financijska sredstva za 430% u odnosu za 2005. godinu, odnosno s 2,7 milijuna kuna na gotovo 12 milijuna kuna.

Povjerenstvo je donijelo odluku o financijskoj potpori za dovršetak radova Društvenog doma u općini Mali Bukovac u Varaždinskoj županiji, koji koriste pripadnici romske nacionalne manjine, s 10 tisuća kuna. Na području Međimurske županije Povjerenstvo je donijelo odluku o financiranju sanaciju objekta u romskom naselju u općini Donja Dubrava s 20 tisuća kuna, te završetku projekta osiguranja smještaja Roma ugroženih poplavom sa 70 tisuća kuna. Za asfaltiranje u romskom naselju u općini Pribislavec Povjerenstvo je donijelo odluku o financiranju s 30 tisuća kuna, a izradu projektne dokumentacije za komunalnu infrastrukturu u romskom naselju u općini Domašinec s 20 tisuća kuna.

U pogledu zastoja oko izgradnje Kulturnog centra Roma u Hrvatskoj u Zagrebu, članovi Povjerenstva uputit će poziv za nazočnost na idućoj sjednici Povjerenstva gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću.



Pisane vijesti