Premijer Sanader otvorio Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu

Školovanje i znanje, uklanjanje administrativnih barijera i novi izvozni projekti hrvatski su aduti u trci s konkurencijom, istaknuo je premijer Ivo Sanader otvarajući danas deseto Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu u Šibeniku.

ŠIBENIK, 2. lipnja 2006. (Hina) - Školovanje i znanje, uklanjanje administrativnih barijera i novi izvozni projekti hrvatski su aduti u trci s konkurencijom, istaknuo je premijer Ivo Sanader otvarajući danas deseto Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu u Šibeniku.

Pritom Hrvatska mora ići bržim koracima od usporedivih zemalja, a da bi to uspjeli Vlada je pokrenula niz nužnih projekata kao što je e-Hrvatska, (e-mirovinsko, e-PDV i sl.), digitalizacija zemljišnih knjiga te Hitro.hr servis, čime se postiglo da se ne gubi vrijeme po uredima, ali i pridonijelo borbi protiv korupcije.

U godinu dana projekta e-Hrvatska učinjeni su značajni iskoraci, kazao je premijer navodeći kako je u samo osam mjeseci od početka Hitro.hr servisa pokrenuto tisuću novih tvrtki, a otvaranjem servisa u svim županijama taj je broj u prvih godinu dana tog servisa dosegnuo 5.000.

Projekt podizanja kvalitete školovanja, odnosno znanja bi pak trebao donijeti nedavno predloženo produženje obveznog školovanja. Cilj je od rujna 2007. obvezno školovanje produžiti i na srednju školu, a do tada treba točno utvrditi koja su zanimanja deficitarna, rekao je Sanader.

Podsjetio je i Vladin projekt otvaranja poduzetničkih zona, kojih je danas u funkciji 110, a u kojima posluje 1.450 tvrtki sa 16 tisuća zaposlenih.

Među izazovima u budućem razdoblju Sanader je izdvojio borbu protiv sive ekonomije, u kojoj prema podacima sindikata radi 400 tisuća ljudi, te je kao jedan od velikih problema istaknuo demografiju, najavivši skoro predstavljanje populacijskog programa.

Premijer Sanader danas je stavio u funkciju i projekt "e-obrt", odnosno registraciju obrta putem Interneta, što znači da će obrtnici u samo jednom danu moći registrirati obrt.

Ovogodišnje Savjetovanje nudi brojne novitete koji su prvenstveno usmjereni ka razmatranju i korištenju intelektualnog kapitala u hrvatskom poduzetništvu te na udruživanje poduzetnika sa zajedničkim ciljem - stvaranjem uspješnog, kvalitetnog i konkurentnog proizvoda koji se može nositi s konkurencijom na europskom i svjetskom tržištu.

Na skupu koji se održava u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, okupilo se 600-tinjak sudionika, a bit će riječi o mogućnostima financiranja malog i srednjeg poduzetništva,inovativnosti kao putu do konkurentnosti, kako uspjeti na europskom tržištu, a bit će predstavljeno i niz noviteta u primjeni IT tehnologije.

Također će se govoriti o značaju velikih investicija za malo i srednje poduzetništvo kao i novim mjerama zapošljavanja.

U sklopu savjetovanja tradicionalno će večeras biti dodijeljene nagrade najboljim poduzetnicima, odnosno bit će izabran najbolji mali i srednji poduzetnik/ca, najbolji mali i srednji izvoznik, najbolji mladi poduzetnik, najbolja poduzetnica, najbolja primjenjena inovacija i najbolja poduzetnička zona.



Pisane vijesti