Vlada: Stanovi za stradalnike i na zemljištu vojarni

Stanovi za stradalnike Domovinskog rata ubuduće bi se gradili i na građevinskim zemljištima u okviru napuštenih vojarni, prijedlog je Vlade koja je danas zadužila resorna ministarstva da osiguraju takve lokacije ukoliko ih ne mogu osigurati gradovi i općine.

ZAGREB, 2. lipnja 2006. (Hina) - Stanovi za stradalnike Domovinskog rata ubuduće bi se gradili i na građevinskim zemljištima u okviru napuštenih vojarni, prijedlog je Vlade koja je danas zadužila resorna ministarstva da osiguraju takve lokacije ukoliko ih ne mogu osigurati gradovi i općine.

Lokalne jednice imaju sve manje slobodnog građevinskog zemljišta, rekla je ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić, predlažući Vladi da se putem MORH-a, na lokalcijama koje nisu perspektivne počnu graditi stanovi za stradalnike.

Ministrica je na sjednici Vlade upozorila da veliki problem i trošak predstavlja sanacija stanova završenih ranijih godina.

Činimo sve da se (od izviđača) naplati nastala šteta, ali ljudima stanove treba sanirati, rekla je Matulović-Dropulić.

Za stambeno zbrinjavanje stradalnika do sada je, navela je, izgrađeno 5.250 stanova, 311 ih se gardi, a 189 ih je kupljeno.

Za provedbu novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u 2005. je utrošeno oko 4,2 milijarde kuna, navodi se u izvješću o provedbi Zakona.

Vlada je prihvatila i izvješće o radu Državnog inspektorata koji je lani obavio gotovo 765 tisuća inspekcijskih nadzora, zatražio pokretanje gotovo 45 tisuća prekršajnih postupaka i prijavio 117 kaznenih djela.

Inspektorat je predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi u iznosu od 178 milijuna kuna, a privremeno je oduzeto robe vrijedne 1,6 milijuna kuna.



Pisane vijesti