Vlada: Za stjecanje nekretnina strancima biti će potrebna samo suglasnost Ministarstva pravosuđa

Stranci će za stjecanje nekretnina u Hrvatskoj ubuduće trebati samo suglasnost Ministarstva pravosuđa, a u taj postupak više neće biti uključeno i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, predložila je Vlada konačnim tekstom izmjena Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima kojega je danas poslala Hrvatskom saboru.

ZAGREB, 2. lipnja 2006. (Hina) - Stranci će za stjecanje nekretnina u Hrvatskoj ubuduće trebati samo suglasnost Ministarstva pravosuđa, a u taj postupak više neće biti uključeno i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, predložila je Vlada konačnim tekstom izmjena Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima kojega je danas poslala Hrvatskom saboru.

Kako Ministarstvo vanjskih poslova dosada nikad nije revidiralo mišljenje Ministarstva pravosuđa, predloženim se izmjenama otklanjaju administrativne prepreke i skraćuje dosadašnja duga procedura, objasnila je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović.

Dosada je Ministarstvo vanjskih poslova zaprimalo zahtjeve stranaca za kupnju nekretnina i prosljeđivalo ih resoru pravosuđa, koje je pak svoje mišljenje ponovno dostavljalo u Ministarstvo vanjskih poslova.

Hrvatska nikada nije diskriminirala državljane ni jedne države i uvijek je u pitanjima stjecanja nekretnina postupala na temelju reciprociteta, istaknula je Grabar-Kitarović. Po njenim riječima, trenutačno je neriješeno oko 4000 zahtjeva stranaca za stjecanje vlasništva nad nekretninama u Hrvatskoj.

Predloženim zakonskim izmjenama se omogućuje da, uz državu, i lokalne jedinice mogu bez javnog natječaja otuđiti svoje nekretnine, ako je to u općem gospodarskom i socijalnom interesu građana.

Tako bi bez javnog natječaja primjerice, HEP mogao kupiti i steći vlasništvo nad nekretninama lokalne jedinice, a za gradnju primjerice, trafostanice.

Prijevoznici će do početka 2012. moći prevoziti putnike i robu autobusima i kamionima starijima od 18 godina, odnosno autobusima za prijevoz djece starijima od deset godina. Vlada je produženje toga roka predložila konačnim tekstom izmjena Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Vlada je predložila i da se sadašnja dobna granica od 21 godine za vozače kamiona težine iznad 3,5 tone spusti na 18 godina, a za vozače kamiona težine iznad 7,5 tona na 19 godina.

Vlada je Saboru predložila i da se sjedište Agencije za plovne putove unutarnjim vodama iz Zagreba preseli u Vukovar, a toj je Agenciji na korištenje dodijelila novi brod "Vučedolska golubica", vrijedan oko deset milijuna kuna.

Vlada je osnovala šumarsku savjetodavnu službu za čiji je početak rada osigurala 1,5 milijuna kuna, dok će za istraživanje ptičje gripe kod divljih ptica u ovoj godini biti utrošeno oko tri milijuna kuna. Vlada je donijela program istraživanja virusa ptičje gripe u 2006., a njime će biti obuhvaćeni ribnjaci, jezera, močvarna područja i parkovi prirode.



Pisane vijesti