Potpredsjednica Vlade potpisala Ugovor o financijskoj potpori Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti sa zadrugama hrvatskih branitelja «Emanuel», «Voćar» i «Orlovača»

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovor o financijskoj potpori Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti u pojedinačnom iznosu od 150.000,00 kuna sa zadrugama hrvatskih branitelja «Emanuel» iz Zagreb«Voćar» iz Čajkovaca i «Orlovača» iz Kijeva. Na sastanku s članovima zadruga upoznala se s njihovim aktivnostima i planovima rada.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovor o financijskoj potpori Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u pojedinačnom iznosu od 150.000,00 kuna sa zadrugama hrvatskih branitelja «Emanuel» iz Zagreba, «Voćar» iz Čajkovaca i «Orlovača» iz Kijeva. Na sastanku s članovima zadruga upoznala se s njihovim aktivnostima i planovima rada.

Zadruga hrvatskih branitelja «Emanuel» iz Zagreba osnovana je u prosincu 2004. godine, a trenutno broji šest članova. Predmet poslovanja Zadruge bit će proizvodnja gljiva iz gotovog supstrata nabavljenog na domaćem tržištu, s tehnologijom uzgoja i primjenom agrotehničkih mjera koje spadaju u ekološku proizvodnju. Sve potrebne materijale za uzgoj Zadruga će nabavljati na domaćem tržištu, a plasman proizvoda obavljat će se preko Poljoprivredno-stočarsko-voćarske zadruge Samobor i ostalih 47 braniteljskih zadruga te direktnom prodajom na veliko i malo trgovačkim i hotelskim lancima.

Poljoprivredna zadruga «Orlovača» okuplja deset razvojačenih hrvatskih branitelja s područja Knina, Drniša, Benkovca i Kijeva kojima je cilj razviti kooperantsku mrežu obiteljskih gospodarstava te kroz Zadrugu razviti popratne sadržaje uslužnih djelatnosti, razviti preradu finalnih proizvoda, formirati prodajnu mrežu i osigurati zajednički nastup na tržištu. U svom dosadašnjem radu Zadruga je postigla dobre poslovne rezultate koje je kapitalizirala kvalitetnim poslovnim prostorom i mješaonom stočne hrane sa silosima (tvornicom stočne hrane u Kninu te mlinom u Strmici s već izgrađenim objektima i silosom). U dijelu prostora oko Kijeva u zakupu su 150 hektara šume i livada u planu je realizacija projekta uzgoja oko 400 jelena lopatara, jedinstvenog takve vrste u Republici Hrvatskoj. U zakupu tunela hidrocentrale Đale također se planira pokrenuti proizvodnju šampinjona, a u suradnji sa strateškim partnerom iz Bavarske osmišljava se prerada i proizvodnja prehrambenih proizvoda. Zadruga je također ove godine pokrenula i radio-postaju «Dinara».

Zadruga branitelja «Voćar» iz Čajkovaca osnovana je u srpnju 2004. godine i trenutno broji dvanaest zadrugara. Zadruga se bavi poljoprivrednom proizvodnjom u kojoj je najzastupljenije ratarstvo, voćarstvo, stočarstvo i prerada voća i proizvodnja vina. Plan Zadruge je sadnja višegodišnjih nasada šljive i višnje na površini od 30 hektara, a u suradnji sa zadrugom „Eurovoće“ iz Virovitice navedene proizvode plasirat će se na inozemno tržište.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti potiče razvoj zadrugarstva, kao posebnog oblika poduzetništva koje omogućava organizirano i stručno vođeno obavljanje djelatnosti te zajednički nastup na tržištu. Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor istaknula je kako je, uključujući i ove, Ministarstvo u ovoj godini potpisalo Ugovor o korištenju novčane potpore s 13 zadruga branitelja. Dajući svoju i potporu Vlade i Ministarstva razvoju zadrugarstva kod razvojačenih hrvatskih branitelja, te ističući kako će se ona nastaviti i nakon dodjele novčanih potpora, izrazila je želju za skorim održavanjem zajedničkog sajma svih zadruga branitelja. Mjeru poticanja osnivanja zadruga branitelja ocijenila je posebno uspješnom te podsjetila kako su rebalansom proračuna za njezinu provedbu u 2005. godini osigurana dodatna financijska sredstva u iznosu od 1.350.000,00 kuna, te sada iznose 3.350.000,00 kuna.



Pisane vijesti