Predsjednik Vlade otvorio 5. regionalnu konferenciju o financijama i ulaganjima u jugoistočnu Europu

Otvarajući danas u Cavtatu 5. regionalnu konferenciju o financijama i ulaganjima u jugoistočnu Europu - Euromoney, predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader rekao je kako je s ministrom financija Ivanom Šukerom dogovoreno pokretanje promidžbene kampanje za hrvatski porezni sustav, koji je vrlo
i privlačan za ulagače.


DUBROVNIK, 25. listopada 2005. (Hina) - Otvarajući danas u Cavtatu 5. regionalnu konferenciju o financijama i ulaganjima u jugoistočnu Europu - Euromoney, predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader rekao je kako je s ministrom financija Ivanom Šukerom dogovoreno pokretanje promidžbene kampanje za hrvatski porezni sustav, koji je vrlo i privlačan za ulagače.

"Potrebno nam je još više promidžbe onoga što radimo u Hrvatskoj i što naša zemlja nudi. Primijetili smo, naime, da zainteresirani ulagači, primjerice, ništa ne znaju o našem poreznom sustavu. Zato sam se s ministrom financija Ivanom Šukerom dogovorio da počnemo promotivnu kampanju hrvatskoga poreznog sustava koji je vrlo kvalitetan i privlačan za ulagače", naglasio je premijer Sanader.

"Puno ulagača također ne zna da u Hrvatskoj postoji One step shop HITRO-HR servis te da su zemljišne knjige digitalizirane. Nije im poznato koje to reforme provodimo. Mi zato trebamo provesti do kraja reforme, ali i o njima obavijestiti međunarodnu javnost, odnosno moguće ulagače", kazao je premijer.

Dvodnevna regionalna konferencija o financijama i ulaganjima u jugoistočnu Europu okupila je oko 500 sudionika, predstavnika vlada, novčarskih ustanova te poslovnih banaka zemalja u regiji, među kojima su i albanski predsjednik Alfred Moisiu te bivši madžarski premijer Viktor Orban. Oni će izmjenjivati iskustva u održavanju gospodarskog rasta u uvjetima vanjskotrgovinskog manjka, velike nezaposlenosti i visoke cijene rada.

Bit će predstavljene i mjere što ih poduzimaju vlade zemalja jugoistočne Europe kako bi stabilizirale svoja gospodarstva, a održat će se i bilateralni susreti o mogućnostima gospodarske suradnje.

Hrvatski je premijer u uvodnom izlaganju izdvojio reforme i mjere što ih Vlada provodi kako bi se u Hrvatskoj stvorilo povoljno ozračje za strane ulagače. Naglasio je kako se početak pregovora Hrvatske s EU-om već pozitivno odrazio na našu zemlju, što je vidljivo i iz pojačana prometa na domaćim burzama, te da zanimanje stranih ulagača raste.

Premijer Sanader napomenuo je kako je Hrvatska spremna iskoristiti predpristupne fondove EU-a. "Već iduće godine počinjemo povlačiti nepovratna sredstva iz Fonda za poljoprivredu. U tome, međutim, država mora biti jedino asistent, jer koliko ćemo novca povući ovisi o korisnicima i njihovim projektima", rekao je Sanader.

Albanski predsjednik Alfred Moisiu potvrdio je kako Albanija također nastoji privući strane ulagače te da provodi reforme za uklanjanje administrativnih zapreka kako bi privukla što više stranih ulaganja.

Hrvatski premijer Sanader u Cavtatu se i odvojeno sastao s albanskim predsjednikom Moisiuom. "Razgovarali smo o bilateralnim odnosima i o Europskoj uniji. Konstatirali smo da između Hrvatske i Albanije nema otvorenih pitanja", izjavio je Sanader koji je prihvatio poziv albanskog predsjednika da službeno posjeti Albaniju.

"Osim što mi je čestitao početak pregovora s EU-om, predsjednik Moisiu mi je kazao kako bi Albanija željela primijeniti hrvatska iskustva u procesu učlanjenja u EU", rekao je premijer Sanader nakon sastanka s albanskim predsjednikom Alfredom Moisiuom.

Sudjelujući u radnom dijelu regionalne konferencije o financijama i ulaganjima u jugoistočnu Europu, bivši mađarski premijer i predsjednik stranke Fidesz, Viktor Orban, ocijenio je kako je Hrvatska bolje pripremljena za EU nego primjerice Bugarska i Rumunjska koje će ući u EU 2007. godine.

Također je ocijenio kako je Hrvatska bolje pripremljena za EU čak i od onih država koje su već postale članice u EU.

"Ponašanje EU prema Hrvatskoj je politički nekorektno i ekonomski nerazumno", rekao je, uz ostalo, Viktor Orban.



Pisane vijesti