Hrvatski gospodarski dan u Austrijskoj gospodarskoj komori u Beču

Hrvatski gospodarski dan, održan u utorak u Austrijskoj gospodarskoj komori (WKO) u Beču, okupio je oko 300 sudionika, predstavnika austrijskih gospodarskih i financijskih institucija, u raspravi o promicanju gospodarske suradnje u kojoj je, izlaganjem o makroekonomskim pokazateljima i trendovima u Hrvatskoj, sudjelovao i potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec.

BEČ, 25. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski gospodarski dan, održan u utorak u Austrijskoj gospodarskoj komori (WKO) u Beču, okupio je oko 300 sudionika, predstavnika austrijskih gospodarskih i financijskih institucija, u raspravi o promicanju gospodarske suradnje u kojoj je, izlaganjem o makroekonomskim pokazateljima i trendovima u Hrvatskoj, sudjelovao i potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec.

"Austrijska gospodarska komora snažno podupire Hrvatsku u ulasku u punopravno članstvo Europske unije - pregovori o poglavlju gospodarstva bit će vrlo važni i u tome Hrvatska može računati na pomoć Austrije", rekao je predsjednik Austrijske savezne gospodarske komore Christoph Leitl.

Hrvatska je za Austriju važan gospodarski partner, ali i prijatelj, s kojim njegujemo vrlo intenzivne i uspješne gospodarske i prijateljske odnose, rekao je Leitl dodajući da kako zajednička suradnja ima prednosti za obje strane. "Na Hrvatskom gospodarskom danu razgovara se o važnim programima i projektima buduće suradnje koju treba i dalje razvijati. Znamo što Hrvatska treba, o tome nas je potpredsjednik vlade informirao - veće investicije u poljoprivredi, turizmu, infrastrukturi, zaštiti okoliša. To je za nas jako važno jer možemo pozvati tvrtke, 'know-how', da rade na tome", kazao je Leitl.

"Austrija je imala jednu od najznačajnijih uloga u približavanju Hrvatske Europskoj uniji i zato posebno zahvaljujemo austrijskoj politici", rekao je potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec.

Govoreći o gospodarskim odnosima dviju zemalja, Polančec je kazao kako je Austrija najznačajniji strani ulagač u Hrvatskoj, istaknuvši kako se od ukupnih 12 milijardi američkih dolara stranih ulaganja u Hrvatskoj od 1993., 26 posto odnosi na austrijska ulaganja. Prema njegovim riječima, Austrija zauzima treće mjesto među trgovačkimpartnerima Hrvatske, a u prvih osam mjeseci ove godine austrijski gosti su ostvarili 3 milijuna noćenja. "Hrvatska i Austrija potpisale su 48 bilateralnih ugovora i akata, i godišnje organiziraju više od 30 bilateralnih gospodarskih manifestacija", kazao je Polančec.

Potpredsjednik vlade posebice je istaknuo kao najznačajniji strateški cilj hrvatske vlade na gospodarskom planu povećanje gospodarskog rasta, smanjenje nezaposlenosti, stvaranje održivog razvitka, konkurentnost gospodarstva, kao i poduzetničkog i ulagačkog ozračja za privlačenje stranih ulaganja. "Modernizacija hrvatskih luka je jedan od važnih prioriteta hrvatske vlade", rekao je Polančec pozvavši "tradicionalne partnere da koriste usluge hrvatskih luka". On je posebice ukazao na sve veći interes za ovakve skupove i sve veći broj
poduzetnika koji je nazočan na njima.


Hrvatski veleposlanik u Austriji, Zoran Jašić, rekao je da je ovo najbolji primjer hrvatske gospodarske diplomacije na djelu, ne samo zbog povećanog broja sudionika s austrijske strane, nego i kvalitete
uspostavljenih kontakata.


Organizatori Hrvatskog gospodarskog dana u Beču su gospodarske komore Hrvatske i Austrije, Veleposlanstvo RH u Republici Austriji, te zračna luka Beč. U Austrijskoj gospodarskoj komori održana je u utorak i prezentacija Zagrebačkog velesajma.

Potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec razgovarat će tijekom dana u Beču i s austrijskim ministrom gospodarstva Martinom Bartensteinom.



Pisane vijesti