Potpredsjednica Vlade potpisala Ugovore o korištenju novčanih potpora za osnivanje zadruga hrvatskih branitelja

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovore o korištenju novčanih potpora za osnivanje zadruga hrvatskih branitelja s predstavnicima 10 zadruga branitelju okviru provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovore o korištenju novčanih potpora za osnivanje zadruga hrvatskih branitelja s predstavnicima 10 zadruga branitelja, u okviru provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja. Na taj način jednokratne novčane potpore za osnivanje zadruga branitelja, u pojedinačnom iznosu od 150 tisuća kuna, dobili su braniteljske zadruge „Sjeme-panj-umjetnost-život“ i „Eko-kos“ iz Slavonskog Broda, Poljoprivredna zadruga „Bahra“ iz Rakovice, Poljoprivredno-stočarsko-voćarska zadruga „Tounj“ iz Tounja, Braniteljska zadruga „Dom“ iz Krnjaka, Braniteljska zadruga „Farmer“ iz Goričana, Poljoprivredno-obrtnička zadruga branitelja „Razvitak“ iz Siska, Poljoprivredna zadruga branitelja „Zlatni vrtovi“ iz Virovitice, Poljoprivredno-stočarsko-voćarska zadruga „Atar“ iz Rokovaca i Zadruga branitelja „Aurea“ iz Zagreba.
Potpredsjednica Kosor poručila je kako je jedan od najvažnijih projekata hrvatske Vlade upravo zapošljavanje razvojačenih hrvatskih branitelja, kroz koji je u posljednje dvije i pol godine zaposleno preko 4500 hrvatskih branitelja. Istaknula je kako je za provedbu Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece poginulih zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u 2006. godini predviđeno ukupno 35 milijuna kuna, a u idućoj godini za njegovu provedbu predviđeno je 40 milijuna kuna.
U sklopu programa zapošljavanja hrvatskih branitelja posebno zadovoljstvo izrazila je upravo razvojem braniteljskog zadrugarstva i postojanjem sve većeg broja zadruga branitelja. Pritom je rekla kako će u ovoj godini Ministarstvo financijski poduprijeti 33 braniteljske zadruge koje ispunjavaju kriterije postavljene Programom. Uključujući današnjih 10 zadruga, u ovoj godini potpore je dosad dobilo 27 zadruga branitelja. Potpredsjednica Kosor najavila je i održavanje drugog sajma braniteljskih zadruga u Splitu, 21. listopada ove godine, na kojem će sudjelovati 110 zadruga branitelja.




Pisane vijesti