Predsjednik Vlade posjetio AKD i pogon za proizvodnju "smart" kartica

Predsjednik Vlade Ivo Sanader posjetio je danas Agenciju za komercijalnu djelatnost (AKD) u povodu otvaranja pogona za proizvodnju pametnih "smart" kartica s vrlo visokom razinom zaštite od zloporabe, vrijednog oko 30 milijuna kuna.

ZAGREB, 15. rujna 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader posjetio je danas Agenciju za komercijalnu djelatnost (AKD) u povodu otvaranja pogona za proizvodnju pametnih "smart" kartica s vrlo visokom razinom zaštite od zloporabe, vrijednog oko 30 milijuna kuna.

AKD-ov pogon za izradu "smart" kartica financirao je AKD s 40 posto vlastitih sredstava, a 60 posto je osigurano kreditom.

Premijer Sanader istaknuo je kako usvajanjem modernih tehnologija stajemo uz bok najrazvijenijih europskih zemalja i svijeta kada je riječ o zaštiti od zloporabe kartica.

Podsjetio je kako su pametne "smart" kartice nužne u suvremenom poslovanju, ali ne samo kod kreditnih kartica, nego i kod drugih dokumenata. Karticom i čipom omogućuje se sigurna pohrana podataka te identifikacija i autentifikacija onoga tko ih posjeduje. To je izuzetno bitno jer se 99 posto on line plaćanja preko Interneta obavlja upravo kreditnim karticama.

"Već danas, ne čekajući direktive Europske unije (EU), usklađujemo hrvatsko zakonodavstvo s onim EU", rekao je premijer Sanader, odavši priznanje onima koji rade na projektu e-Hrvatska. To je još jedan dokaz usmjerenosti Vlade na olakšanje poslovanja uklanjanjem administrativnih i birokratskih barijera, vodeći računa o sigurnosti korisnika, dodao je.

Ministar unutarnjih poslova i predsjednik Skupštine društva AKD-a, Ivica Kirin, naglasio je kako otvaranje pogona za proizvodnju pametnih kartica nije bitno samo za AKD, nego i za Republiku Hrvatsku, sukladno daljnjoj informatizaciji Ministarstava.

Prigodom obilaska pogona za proizvodnju "smart" kartica, ministar Kirin uručio je jednu takvu karticu premijeru Sanaderu, ističući kako su za njezinu izradbu domaći stručnjaci izradili software. Predstavljamo se kao partner EU i izlazimo na europsko tržište dajući do znanja da imamo zaštitu dokumenata na najvišoj razini, rekao je Kirin napominjući da prihodi AKD-a stalno rastu.

Svečanosti su, uz ostale, bili nazočni i ministar financija Ivan Šuker, kulture Božo Biškupić, obrane Berislav Rončević, a okupljenima se obratila i glavna direktorica AKD-a Mirjana Kovačević.



Pisane vijesti