Potpredsjednica Vlade potpisala ugovore o potpori braniteljskim zadrugama

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas u Šibeniku Ugovore o korištenju novčane potpore za osnivanje zadruga hrvatskih branitelja sa zadrugama «Gaj» iz Čiste Velike i «Branitelj» iz Šibenika.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas u Šibeniku Ugovore o korištenju novčane potpore za osnivanje zadruga hrvatskih branitelja sa zadrugama «Gaj» iz Čiste Velike i «Branitelj» iz Šibenika. Zadruga hrvatskih branitelja «Gaj» iz Čiste Velike osnovana je u kolovozu 2004. godine, a svih šest osnivača su razvojačeni hrvatski branitelji iz Čiste Velike. Prioritetni cilj zadruge je ujediniti poljoprivredne proizvođače i potaknuti hrvatske branitelje na svom području na podizanje novih višegodišnjih nasada maslina, vinograda i drugih kultura koje odgovaraju podneblju. Planovi zadruge u budućnosti vezani su i za seoski turizam, ali i druge poljoprivredne poslove. Zadruga «Branitelj» iz Šibenika osnovana je krajem ožujka 2005. godine, a osnivači su četiri razvojačena hrvatska branitelja i Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja Šibensko-kninske županije. Ideja za osnivanjem poslovnog subjekta nastala je u samoj Udruzi, te je realizirana s ciljem zapošljavanja i samozapošljavanja hrvatskih branitelja, ali i provođenja radne terapije za zadrugare oboljele od posttraumatskog stresnog poremećaja. Osnovna djelatnost ove zadruge odnosi se na podizanje novih te uređenje postojećih maslinika.

Na sastanku s članovima zadruga branitelja potpredsjednica Kosor također se upoznala s njihovim dosadašnjim radom i planiranim aktivnostima. Podsjećajući kako je Ministarstvo u prošloj godini dalo potpore u pojedinačnom iznosu od 150.000 kuna za 10 novoosnovanih zadruga, i u prvoj polovici ove godine već zaprimilo 19 zahtjeva novoosnovanih zadruga, ministrica Kosor izrazila je zadovoljstvo zbog stalnog razvoja zadrugarstva kod razvojačenih hrvatskih branitelja, a ovu mjeru ocijenila kao jednu od najuspješnijih u sklopu Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja. Posebno je istaknula kako ovakav oblik poduzetništva, osim ekonomske naravi, ima pozitivne učinke i u resocijalizaciji branitelja oboljelih od PTSP-a. Na sastanku se razgovaralo i o provedbi novog Nacionalnog programa psihosocijalne pomoći stradalnicima i sudionicima iz Domovinskog rata, novom ustroju sustava psihosocijalne pomoći, te načinima daljnje suradnje i pomoći hrvatskim braniteljima i drugim stradalnicima iz Domovinskog rata. Uz ove zadruge, potpredsjednica Kosor dosad je posjetila i zadruge u Bjelovaru, Vladislavcima, Metkoviću, Kašini i Peklenici.



Pisane vijesti