Potpredsjednica Vlade s članovima Nacionalnog odbora za provedbu Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama kod predsjednika Republike

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosos članovima Nacionalnog odbora za provedbu Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženamuključujući i obiteljsko nasiljuručila je danas u Uredu predsjednika Republike Hrvatske u Zagrebu predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću bedž s logotipom i sloganom Kampanje te drugi promidžbeni materijal Kampanje.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, s članovima Nacionalnog odbora za provedbu Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, uručila je danas u Uredu predsjednika Republike Hrvatske u Zagrebu predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću bedž s logotipom i sloganom Kampanje te drugi promidžbeni materijal Kampanje. Na taj način u Kampanju protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, uključio se i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Kampanja je počela u Republici Hrvatskoj krajem 2006. godine u skladu s napucima Vijeća Europe koje je 2007. godinu proglasilo Godinom borbe protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje. Sama Kampanja Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, službeno je počela u Madridu krajem studenoga 2006. godine, a obilježavanju njezinog službenog početka nazočila je i potpredsjednica Kosor. Kampanja će se provoditi tijekom čitave 2007. godine i završit će na Međunarodni dan žena - 8. ožujka 2008. godine.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić istaknuo je kako je borba protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, te izjednačavanje prava i mogućnosti između žena i muškaraca pitanje samog civilizacijskog dosega određenog društva. Napomenuvši kako je u području borbe protiv nasilja u obitelji i nad ženama najvažnije preventivno djelovanje, dao je svoju punu potporu provedbi Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednica Kosor zahvalila je predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću na uključenju u Kampanju, napomenuvši kako time pokazuje svoje nedvosmisleno opredjeljenje u borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Posebno zadovoljstvo izrazila je činjenicom da je i preporuka Vijeća Europe aktivnije uključivanje muškaraca u Kampanju, te najavila pritom daljnji nastavak akcije uključenja u Kampanju visokih osoba iz političkog i društvenog života. Podsjetila je kako su Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i hrvatska Vlada dosad donijeli niz dokumenata u području borbe protiv nasilja u obitelji i nad ženama, od Nacionalne strategije za borbu protiv nasilja u obitelji od 2005. do 2007. godine i pratećeg Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, a Ministarstvo je izdalo i Adresar ustanova, organizacija i ostalih institucija koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu žrtvama nasilja u obitelji.

Uz potpredsjednicu Vlade i ministricu Jadranku Kosor nazočni su bile i članovi Nacionalnog odbora - pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik, pomoćnica ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zdenka Ninić, predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade RH Luka Mađerić, koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tölle, koordinatorica Ženske grupe „Korak“ iz Karlovca i prof. dr. sc. Ksenija Turković, redovita profesorica na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.



Pisane vijesti