Potpredsjednica Kosor s predstavnicima Udruge HVIDR-a Velika Gorica

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas u Velikoj Gorici s predstavnicima Udruge HVIDR-a Velika Gorica. Susretu su nazočili i predstavnici drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Velike Gorice - Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog ratUdruge veterana Domovinskog ratUdruge veteraninvalida i dragovoljaca Domovinskog ratUdruge nezavisnih dragovoljaca Domovinskog ratUdruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-Udruge udovica poginulih braniteljte Udruge pripadnika 153. velikogoričke brigade.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas u Velikoj Gorici s predstavnicima Udruge HVIDR-a Velika Gorica. Susretu su nazočili i predstavnici drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Velike Gorice - Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge veterana Domovinskog rata, Udruge veterana, invalida i dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge nezavisnih dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, Udruge udovica poginulih branitelja, te Udruge pripadnika 153. velikogoričke brigade.

Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor zahvalila je svim hrvatskim braniteljima na doprinosu u stvaranju slobodne, demokratske i europske Hrvatske. Podsjetila je pritom i na aktivnosti Ministarstva obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti u dosadašnjem mandatu. Rekla je kako je donesen novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji kojim su uvedene mnoge novine, kakav je primjerice institut zaštićene mirovine za hrvatske branitelje za što je ona osobno dobila pohvale Svjetske veteranske federacije. Također su ispunjeni svi zahtjevi konvencije udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a, ukinut je test MMPI-II, te su produženi bili i rokovi za podnošenje zahtjeva za priznavanje statusa HRVI-a. U području stanogradnje rekla je kako su samo tijekom 2006. godine dodijeljena 444 stana, a velik broj stanova se gradi ili se priprema gradnja. U skrbi za 100%-tne HRVI I. skupine podsjetila je kako su u posljednje tri godine dodijeljena 333 automobila, pokrenut je projekt njihovog liječenja u barokomori u Splitu, a zakonski je riješen i status njihovih njegovatelja. Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je u mandatu ove Vlade profunkcionirao i Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, u koji je bez naplate Vlada prenijela po 7% dionica INA-e i 7% dionica HT-a, a trenutna mu je vrijednost blizu 3 milijarde kuna. Također su osnovani i Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, putem kojeg su nedavno dodijeljene 2872 stipendije za ovu školsku godinu, a osnovana je i Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako će u svibnju ove godine započeti prevođenje mirovina prema novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Također je u ovoj godini najavila i povrat duga zbog neusklađivanja invalidnina i mirovina prema Zakonu iz 2001. godine, za 2003. i dio 2004. godine, u ukupnom iznosu od 187 milijuna kuna.

Predsjednik Udruge HVIDR-a Velika Gorica Ivica Bačurin upoznao je potpredsjednicu Kosor s aktivnostima udruge, posebice u skrbi prema hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata i njihovim obiteljima. Podsjetio je kako je od 6. do 14. siječnja 2007. godine, u organizaciji Udruge HVIDR-a Velika Gorica i pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, organiziran 15. jubilarni malonogometni kup na kojem je sudjelovalo 75 malonogometnih ekipa s preko 800 igrača iz čitave Hrvatske. Kao prioritetnu aktivnost istaknuo je uređenje prostorija udruge, u kojem se udruga nalazi od 1992. godine, a potpredsjednica Kosor obećala je u tome i pomoć Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.



Pisane vijesti