Potpredsjednica Vlade s Gregoirom Goodsteinom, voditeljem misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Republici Hrvatskoj

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s Gregoirom Goodsteinom, voditeljem misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s Gregoirom Goodsteinom, voditeljem misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku se razgovaralo o mogućem proširenju suradnje u području zapošljavanja razvojačenih hrvatskih branitelja, a u kontekstu programa koje misija IOM-a već provodi s Ministarstvom obrane. Voditelj misije Goodstein napomenuo je pritom kako se program, u cilju integracije razvojačenih branitelja, dosad provodio isključivo na područjima od posebnog državnog interesa, a zbog interesa za suradnjom kroz Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja iznio je prijedloge o suradnji IOM-a i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor, koja je o predmetnoj problematici razgovarala i sa glavnim direktorom IOM-a Brunsonom McKinleyem, u Ženevi, u ožujku ove godine, zahvalila se voditelju misije IOM-a Goodsteinu na pokazanom interesu za suradnju, napomenuvši pritom kako će do idućeg sastanka podrobno razmotriti predložene planove. U kontekstu zapošljavanja hrvatskih branitelja istaknula je kako je to jedan od najvažnijih projekata u njezinu mandatu, i kao ministrice i kao potpredsjednice Vlade. U tom smislu podsjetila je i na uspjehe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja, napominjući kako je tijekom protekle godine putem svih mjera ovog Programa zaposleno preko 2500 branitelja, a poseban razvoj vidljiv je u području braniteljskog zadrugarstva. Važnost braniteljskog zadrugarstva istaknula je i s obzirom na njegovu uspješnost u društvenoj reintegraciji za branitelje oboljele od PTSP-a.

Na sastanku se razgovaralo i o problematici trgovanja ljudima, pri čemu je voditelj misije IOM-a Goodstein pozitivnim ocijenio sve napore koje Republika Hrvatska poduzima u pogledu suzbijanja trgovanja ljudima. Potpredsjednica Kosor također je istaknula kako je u Republici Hrvatskoj napravljen velik iskorak u smjeru suzbijanja trgovanja ljudima, ali je isto tako izrazila zabrinutost što se je prošle godine, po prvi put, kao žrtve trgovanja ljudima pojavilo i pet hrvatskih državljana. U cilju boljeg upoznavanja s radom nadležnih tijela u ovoj problematici potpredsjednica Kosor pozvala je voditelja misije IOM-a Goodsteina, kao predsjedavajuća Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima, na njegovu slijedeću sjednicu.



Pisane vijesti